Güreşiyorum 6. Bölüm 1960 Roma Olimpiyat oyunlarında aldığımız tam 7 Altın ve 2 Gümüş, halen 64 Yıldır Güreşte kırılmayan bir gurur..

Güreşiyorum; 7.Bolüm 1960 Roma Olimpiyat oyunlarında; Tam YEDİ Altın; A.Bilek, M. Dağıstanlı, H. Güngör, İ. Atlı, M. Sille,M.Bayrak ve T.KIŞ ile iki gümüş;İsmail zogan ve Hamit KAPLAN(9 Gururumuzda vefat ettiler, mekanları cennet olsun. ) ,33. Paris Olimpiyat oyunlarına 150 Gün kala başlıyoruz .Lütfen arşivleyelim
Güreşiyorum/6.Bölüm;1960 ROMA Yaz Olimpiyat Oyunları ;YEDİ OLİMPİYAT ŞAMPİYONU Elde edildi. Ahmet BİLEK, Mustafa DAĞISTANLI, Hasan GÜNGÖR, İsmet ATLI, Müzahir SİLLE, Mithat BAYRAK ve Tevfik KIŞ ; Şampiyonlarımızın hepsi hakkın rahmetine kavuştu. Cumhuriyet tarihimizde güreşte ,Olimpik branşlarda bir olimpiyat ta “YEDİ” Altın alan bireysel olarak hiçbir branşımız yok. Bildiğiniz gibi 1948 Londra ‘ da yine güreşte “ALTI” Altın almışız. “BEŞ AY” kalan Paris 2024’ de bir rekor bekleniyor. Öncelikle vefat edenlere Mevla’mızdan rahmet dileriz. Mekanları cennet olsun.
XXXIII. Paris Olimpiyat Oyunlarında ,güreşler 05 Ağustos’ ta başlayacak. Paris 1900, 1924 ve 2024 Paris Fransa’da yapılacak olan üçüncü Olimpiyat olacak. A milli takımlarımız için önemli olan ve aldığımız toplamda 6 kotanın dışındaki (GR/87-130kg), (FW/50-68kg),(FS/97-125kg) sıkletler dışında ; GR/60-67-77 ve 97kg , FW/53,57,65 ile 76kg, FS/ 57,65,74,86 sıkletlerde toplamda on iki alınabilecek kota için;
Bükreş sonrası ; Grekoromen/Bolu-Aladağ, Kadınlar/Sarıyer ve Serbest çiler ise Kastamonu’ da kamptalar. 07/10 Mart’ ta ,Antalya’ da 52. Yaşar DOĞU & 41. Vehbi EMRE- 10. Hamit KAPLAN uluslar arası turnuvaya katılacaklar. Olimpik sıkletlerde HEDEF; Avrupa kıtası /Bakü’ de(05-07 Nisan) yapılacak Olimpiyat kalifikasyon müsabakalarına, sonra Dünya kalifikasyon müsabakası da İstanbul’ da(09-12 Mayıs)
-Türk güreşçilerinin, mücadelelerini sizlerle ; Yönetici, Antrenör, sporcu olarak ,dört yılda bir düzenlenen bu muhteşem ,Dünyanın en büyük organizasyonuna katılabilenlerin ,spor ve dahi güreş olarak ,farklı bir pencereden bakmakla beraber, bakış açılarının da değiştiğini gördük, görüyoruz.
Tartışmasız ,Türk sporunun Lokomotifi güreştir.
Olimpiyatlarda ; O gün her şeyi ile hazır olan sporcu ipi önde göğüslüyor.
Güreş için her daim katılmanın birinci planda olmadığı önemli bir tespit te ,hedefin madalya almak olduğu şanlı Olimpiyat tarihimize baktığımızda görüyoruz.
Bu bilgilerden sonra 1960 Roma Olimpiyat oyunlarına devam ediyoruz.
1960 Roma Olimpiyat Oyunları (XI.)
Dönemin Federasyon Başkanı ; Vehbi EMRE
Teknik Ekip ; Hüseyin ERKMEN, Celal ATİK ve Yaşar DOĞU.
ŞAMPİYONLARIMIZ ;
Şampiyonlarımız hakkında kısa bilgiler vererek başlayalım izninizle.
1. Ahmet BİLEK;
1932 de Manisa’nın Kula ilçesinde dünyaya geldi. Çocukluğu doğduğu topraklarda geçti. Ufak tefek fiziğine rağmen umulmadık derecede güçlü bir bünyeye sahipti. Güreş sporuna olan ilgisi ve yeteneğinden dolayı küçük yaşlarda güreşe başladı. Eğitiminin yanı sıra güreş sporunu da başarıyla yürüterek katıldığı müsabakalarda rakiplerinin sırtını bir bir mindere yapıştırmaya başlayınca dikkatleri üzerine çekmeye başladı. 1949 yılında 52 kg. Okullar arası Türkiye Birincisi olarak ilk önemli başarısını elde etti ve 17 yaşından itibaren milli mayoyu giymeye başladı… İzmir’in Buca ilçesine bağlı adı sonradan Şirince olan dönemin efsane eğitim kurumlarından “Kızılçullu Köy Eğitim Enstitüsü” de öğrenimine devam ederken Kızılçullu Öğretmen Okulu’nun tamamen kız öğrencilere ayrılması üzerine Aydın Ortaklar Öğretmen Okulu’ndan 1951 yılında başarıyla mezun oldu. 1953 yılında Eskişehir’e öğretmen olarak tayini çıktı. 1930 yılında kurulan ve Eskişehir’de hemen hemen tüm sporların lokomotifi olan Demirspor Kulübünde güreş hayatını sürdürmeye başladı. Diğer taraftan Muttalip bölgesindeki köylerde öğretmenlik yapıyordu. Devamı ekteki Linkte
https://www.turkguresvakfi.org.tr/Sampiyon-Guresciler/ahmet–bilek/37
2. Mustafa DAĞISTANLI
Mustafa DAĞISTANLI-Yaşar DOĞU (Dağıstanlı’ nın ;Olimpiyat Oyunlarında tartıda kilo fazlası çıkıyor. Sürede azalıyor. Milli Takım doktoruna dönerek; Benden kan alın diyor ve sonrasında tartıdan geçip şampiyon oluyor. İşte ;Türk Güreşinin Sembol isimlerinden ;Yaşar DOĞU’ nun yetiştirdiği İki Olimpiyat-Üç Dünya Şampiyonu Mustafa DAĞISTANLI (Doksan Yaşında ) Dağıstanlı; ““O olmasaydı ben Melbourne’ de altın alamazdım. “ Yarın bildiğiniz gibi rahmetli Yaşar DOĞU’ nun 60.Ölüm yıldönümü ,onun için Bahçeli Evler Belediyesi’ den Ahmet YILDIRIM, Hakan PARLAR ve bir kameraman ile Bakırköy’ deki evinde ziyarete gidiyorlar.
Amaç; Mustafa DAĞISTANLI’ nın hocası rahmetli Yaşar DOĞU ile ilgili röportaj yapmak. Ekibi karşılayan Oğuzhan DAĞISTANLI ve Mustafa DAĞISTANLI ile ancak anı fotoğrafı çekebiliyorlar.. Olimpiyat-Dünya şampiyonumuz sağlık nedeni ile çok fazlaca ilaç kullandığından röportaj gerçekleşmemiş. Bu arada ; Mustafa DAĞISTANLI’ nın hayatı ile ilgili bir kitap işi vardı. O da Oğuzhan’ ın ağabeyi vefat edince yarıda kalmış. İnşallah Oğuzhan bey bitirecek.. Devamı ekteki linkte
https://www.turkguresvakfi.org.tr/Sampiyon-Guresciler/mustafa–dagistanli/36

Hasan GÜNGÖR

5 Temmuz 1934 yılında Denizli’nin Acıpayam İlçesinde dünyaya geldi.
1967 yılında güreşi bıraktı. Antrenörlük yaptı. Evli üç çocuk babasıdır. Denizli’ de ikamet etmekte iken, 13 Ekim 2011 yılında vefat etti. Kabri, Denizli ili Asrı Mezarlığında.
Devamı ekteki Linkte
https://www.turkguresvakfi.org.tr/Sampiyon-Guresciler/mustafa–dagistanli/36

3. İsmet ATLI
1931 yılında Adana’nın Kozan İlçesine bağlı Çukurören köyünde dünyaya geldi.
1950 yılında güreşe başladı. Antrenörleri Necati Tokbudak, Nuri Boytorun, Yaşar Doğu, Celal Atik. Kendine has en iyi uyguladığı güreş teknikleri Tekten ve Çiftten Dalmak, Boyunduruk, Göğüs çaprazı, Yerden Sarma, Şark kündesi Yanbaş Oyunu.
Antrenörlük ve spor yazarlığı yaptı. 4 Nisan 2014 yılında vefat etti. Kabri, Adana İli Kozan İlçesi Toklular Köyü Mezarlığında
Olimpiyat Şampiyonumuz
İSMET ATLI
GÜREŞÇİ… ŞAİR… OZAN… AT Aşığı Bir Adam ve Güreş Yazarı..(Türkiye Gazetesi/Özkan Eminoğlu) “Dünya güreşine oyun getiren ustalar. Adlı kitabı yayınlandı.
Olimpiyat Şampiyonu 04.04.2014 tarihinde Roma Olimpiyatları Şampiyonu Güreşçimiz
Adana, Kozanlı İsmet ATLI Vefat etmişti
İsmet Atlı ‘nın önemli başarıları;
Devamı ekteki linkte
https://www.turkguresvakfi.org.tr/Sampiyon-Guresciler/ismet–atli/39

4. Müzahir SİLLE

Kırım’dan gelen Sille sülalesinin bir kökü Konya, diğeri ise Isparta oradan aile olarak İstanbul’ göçüyorlar. (Annesi Vakfıkebir /Trabzon doğumlu)) zamanında gülle, yani halter ile uğraşan bir sporcu babanın oğludur.(Gülleci Yaşar ) 1932 yılında Eyüp’te doğdu. 1949 yılında İstanbul Fatih Camii giriş kapısının yanında bulunan Tabhane Medresesi’nde, yani diğer deyimle Fatih Güreş Kulübü’nde güreşe başladı. Doğuştan düzgün fiziği, zekası ve azmi sayesinde kısa zamanda akranları arasından sıyrıldı. 1953 yılında Konya ’da yapılan Türkiye Grekoromen Güreş Şampiyonası’nda 62 kiloda birinci oldu .1955 yılında bir kez daha Türkiye Şampiyonu oldu. 1956 Melbourne Olimpiyat Oyunları’nda 4. oldu. Buna çok kızan babası Eşref Efendi, yurda dönünce Müzahir Sille’nin yüzüne bakmayıp annesi vasıtasıyla ona şu mesajı iletti: ” Aile şerefini temizlesin!” Bu söz onu derinden yaralamıştı. Azimle çalışmaya devam etti. 1957 yılında Türkiye Şampiyonası’nda 62 kiloda yine Türkiye Şampiyonu oldu. Ardından askere gitti ve sonrasında da Dünya Kupası’na katılarak kilosunda birinci oldu. 1960 Roma Olimpiyat Oyunları’nda Milli Takım’da yer aldı ve 62 kiloda altın madalya kazandı. 17/05/2016 tarihinde İstanbul’da vefat etti.
Devamı ekteki Linkte
https://www.turkguresvakfi.org.tr/Sampiyon-Guresciler/muzahir–sille/40

5. Mithat BAYRAK

MİTHAT BAYRAK 1929 yılında Adapazarı ’nda doğdu. Aslen Rize kökenlidir. Babasının bıçkı atölyesinde çalışırken kuvveti ile dikkati çekti. 17 yaşında Sakarya’da güreş ile tanıştı. Kısa bir süre sonra genelde Karadenizli sporcuların toplandığı Kasımpaşa Kulübü’nde antrenmanlara başladı (1948 Londra’ da şampiyon olan bir çok güreşçinin antrenman yaptığı yer. Gazanfer Bilge, Hüseyin Erkmen, Celal Atik, Mehmet Oktav). Adapazarı-Kasımpaşa arasında mekik dokuyordu. Bu da ona antrenmanlar için zaman kaybettiriyordu. 1953 yılında Konya ’da yapılan Türkiye Şampiyonası’nda 73 kiloda birinci oldu. O yıllarda 73 kiloda Kazım Ayvaz fırtınası da esmeye devam ediyordu. Mithat Bayrak, 1956 yılındaki Türkiye şampiyonası’nda Kazım Ayvaz’ın ardından ikinci oldu. 50’li yıllarda 73 ve 79 kilolarda Grekoromen Güreş Milli Takımı’nda Kazım Ayvaz ve Mithat Bayrak gibi iki güçlü isim vardı. Milli Takım’ın gücü sadece bu iki popüler isimle sınırlı değildi. Baki Atiker, Burhan Pandül, Ziya Doğan, Yavuz Selekman, Ergun Çelikoğlu, İzzettin Vardarlı, Nahit Taşer, Özer Kavukçu, Tevfik Kış gibi güreşçiler de döneme damga vuran isimlerdi. 1955 yılında Barcelona’ da yapılan Akdeniz Oyunları’nda 4. olan Mithat Bayrak, 1956 Melbourne Olimpiyat Oyunları’nda 73 kiloda altın madalya aldı.
Mithat Bayrak 2014 yılında vefat etti. Yeğeni Ahmet Suat AYDIN ‘ da Türkiye’ de ve Almanya’da ülkemizi bir çok uluslara arasında temsil edip madalyalar aldı.
Devamı ekte;
https://www.turkguresvakfi.org.tr/Sampiyon-Guresciler/mithat–bayrak/34

6. Tevfik KIŞ

Yozgat doğumlu olan Tevfik KIŞ ; Kendine has en iyi uyguladığı güreş teknikleri. Bele girmeler, Suplex, Bel kündesi. 1968 yılında güreşi bıraktı. Milli Takımda Antrenörlük yaptı.
Güreş Federasyonunda çeşitli yıllar yöneticilik yaptı. Türk Güreş Vakfı’nın kurucu üyeliğini ve yöneticiliğini yaptı. Evli iki çocuk babasıdır.
Ticaretle uğraştı. Ankara’da ikamet ediyordu.
Roma’da grekoromendeki üçüncü altın madalyamız Tevfik Kış’tan geldi.
1959 Akdeniz Oyunları’nda şampiyon olarak 24 yaşında Olimpiyat kadrosuna giren Kış, İsviçreli Kurt Rusterholz’u 3-1 sayıyla yendi. Bulgar Kralyu Binbalov’la 2-2 berabere kaldı. Polonyalı Smoliski ve Finli Antero Vanhanen’i sayıyla yenen Kış’ın finaldeki rakibi
1953, 1955, 1958 Dünya ve 1956 Melbourne’ün Olimpiyat Şampiyonu Sovyet Givi Kartosiya’ydı. Kilosunun favorisiyle başa baş geçen güreşte iki sporcu da puan alamamışlardı. Tevfik Kış’ın köşesinde Yaşar Doğu oturuyordu.
İki kez bele girerek bastıran Kış minderden 3-1 sayıyla galip ayrılmış, güreş severler uzun yıllar unutulmayacak bir karşılaşma izlemişlerdi.
Kış 1962 ve 1963’te Dünya, 1966’da Avrupa Şampiyonu olacak ve özellikle grekoromen güreşimizin unutulmazları arasına girecekti.
Roma oyunlarında serbestte Hayrullah Şahin (67), sekizinciliği, grekoromende Kazım Ayvaz dördüncülüğü, Adil Güngör ve Yaşar Yılmaz beşinciliği kazandılar. Devamı ekteki linkte. https://www.turkguresvakfi.org.tr/Sampiyon-Guresciler/tevfik–kis/41

Roma’da; İki de gümüş madalyamız; İsmail Ogan, Hamit Kaplan/İkinci (İkisi de vefat etti.)
İsmail OGAN;
1933 yılında Antalya’nın Aksu İlçesine bağlı Macun köyünde dünyaya geldi.
1950 yılında güreşe başladı. Antrenörleri Yaşar Doğu, Celal Atik.
1957 yılı İstanbul TÜRKİYE de Serbest stil 73 Kg da Dünya 2.
1959 yılı Tahran İRAN da Serbest stil 79 Kg da Dünya 3.
1960 yılı Roma Olimpiyatlarında Serbest stil 73 Kg da 2.
1961 yılı Yokohama JAPONYA da 79 Kg da Dünya 4.
1965 yılı Sofya BULGARİSTAN da Serbest stil 78 Kg da Dünya 3.
1964 yılı Köstence de Serbest stil 78 Kg da Balkan 1.
1964 yılı Tokyo Olimpiyatlarında Serbest stil 78 Kg da 1.
Kendine has en iyi uyguladığı güreş teknikleri Künde, Sarma, Tek ve Çift dalma, Sarma Kle.
Evli ve iki çocuk babasıdır. Antalya’da ikamet etmektedir.

Hamit KAPLAN;
20 Eylül 1934 yılında Amasya’nın Hamamözü nahiyesinde dünyaya geldi.
21 yaşında güreşe başladı.
1955 yılı Barcelona İSPANYA da Greko-Romen stil Ağır sıklette Akdeniz Oyunları 1.
1955 yılı Karlsruhe F.ALMANYA da Greko-Romen Stil Ağır sıklette Dünya 3.
1956 yılı Melbourne Olimpiyatlarında Greko-Romen stil Ağır sıklette 4.
1956 yılı Melbourne Olimpiyatlarında Serbest stil Ağır sıklette 1.
1957 yılı İstanbul TÜRKİYE de Serbest stil Ağır sıklette Dünya 1.
1958 yılı Budapeşte MACARİSTAN da Greko-Romen stil Ağır sıklette Dünya 3.
1959 yılı Tahran İRAN da Serbest stil Ağır sıklette Dünya 2.
1959 yılı İstanbul TÜRKİYE de Greko-Romen stil Ağır sıklette Balkan 2.
1959 yılı İstanbul TÜRKİYE de Serbest stil Ağır sıklette Balkan 1.
1959 yılı Beyrut LÜBNAN da Serbest stil Ağır sıklette Akdeniz Oyunları 1. 1960 yılı Burgaz’da Serbest stil Ağır sıklette Balkan 2.
1960 yılı Roma Olimpiyatlarında Serbest stil Ağır sıklette 2.
1961 yılı Yokohama JAPONYA Dünya Serbest stil Ağır Sıklette 2.
1961 yılı Yokohama JAPONYA Dünya Greko-Romen stil Ağır Sıklette 2.
1962 yılı Toledo A.B.D Dünya Serbest stil Ağır Sıklette 4.
1962 yılı Toledo A.B.D Dünya Greko-Romen stil Ağır Sıklette 4.
1963 yılı Sofya BULGARİSTAN Dünya Serbest stil 97 Kg da 3.
1963 yılı Napoli İTALYA da Serbest stil Ağır sıklette Akdeniz Oyunları 1.
1963 yılı Helsinki FİNLANDIYA Dünya Greko-Romen 97 Kg da 3.
1964 yılı Tokyo Olimpiyatlarında Serbest stil Ağır sıklette 3.
1965 yılı Yanbolu BULGARİSTAN Balkan Greko-Romen stil Ağır Sıklette 2.
175 kez milli formayı giydi.
5 Ocak 1975 yılında trafik kazasında vefat etti. Kabri, Amasya İli Hamamözü İlçesi Mezarlığında.

-B) Teknik Bilgiler

Katılan Güreşçilerimiz
Grekoromen;
Kazım Gedik//52kg./E. Yaşar Yılmaz(Sadrettin Özden)/57kg./5.
Müzahir Sille/62kg./1. Adil Güngör/67kg./5 Mithat Bayrak /73kg./1 Tevfik KIş/87kg./1.
Tan Tarı/+87kg./9.
Serbest;
Ahmet Bilek/52kg./1. Hüseyin Akbaş/57kg./14. Mustafa DAĞISTANLI/62kg./1.
Hayrullah Şahin/66kg/8. İsmail Ogan/73kg./2. Hasan Güngör/79kg/1. İsmet Atlı/87kg/1. Hamit KAPLAN/+87kg./2.
Olimpiyat tarihimizde Genel Tablo;
Türk Güreşçinin ; Olimpiyat oyunlarındaki son madalya durumu hakkında bilgi;
Türk sporu; Toplamda;
41 Altın-27 Gümüş ve 36 Bronz ile; 104 Madalya aldı.
Güreşte ise ; 29 Altın, 18 Gümüş ve 19 Bronz madalya ile 66 Madalya
Atletizm; 3 Bronz ; Toplam 3 Madalya,
Boks;1 Altın , 3 Gümüş ,3 Bronz ;Toplamda ;7 Madalya ,
Jimnastik ;1 Bronz ,Toplamda; 1 Madalya,
Halter ; 8 Altın ,1 Gümüş ,2 Bronz Toplamda; 11 Madalya,
Judo; 1 Altın ,1 Bronz Toplamda; 2 madalya,
Tekvando; 1 Altın, 3 Gümüş,5 Bronz Toplamda; 9 Madalya,
Karete; 1 gümüş,3 Bronz toplamda; 4 Madalya,
Okçuluk ; 1 Altın Toplamda 1 Madalya aldılar.
Birden çok madalya kazananlar;
Naim Süleymanoğlu; 3- 0-0= 3 Üç ALTIN Madalyası
Halil Mutlu; 3- 0-0=3 üç Altın Madalyası
Mithat Bayrak, Mustafa Dağıstanlı, Hamza Yerlikaya ikişer Altın, (İKİŞER )
Hamit Kaplan; 1-1-1= 3 Üç Olimpiyat madalyası
Ahmet Ayık; 1-1-0=2
Hasan Güngör; 1-1-0=2
İsmail ogan; 1-1-0=2,
Mersinli Ahmet Kireççi; 1-0-1=2
Mehmet Akif Pirim; 1-0-1=2
Servet Tazegül; 1-0-1=2
Taha Akgül; 1-0-1=2
Rıza Kayaalp; 0-1-2=3 Üç Olimpiyat madalyası
Hüseyin Akbaş; 0-1-1=2
Nur Tatar; 0-1-1=2
Olimpiyatlarla ilgili biraz daha ekstra bilgi sunalım.
-Yaz Olimpiyat oyunları 1896’da başladı ama ,
Türkiye;
1896 Atina,1900 Paris,1904 St. Louıs, 1920 Berlin,
1932 Los Angeles,1980 Moskova’ ya değişik nedenlerden dolayı sporcu bazında katılmadı.
Sporcularımız;
-1908 Londra/1,1912 Stokholm/2 kişi ile katıldı.
1916 Berlin(1914 yılında yapılan 1. Dünya savaşı nedeni ile yapılmadı),
1940 Tokyo ve 1944 Helsinki (2.Dünya savaşı nedeni ile yapılmadı)
-İlk Olimpiyat Altını; Yaşar ERKAN/1936 Berlin,
-ilk Olimpiyat madalyası; Mersinl,i Ahmet Kireççi/ 1936 Berlin,
-Güreşte Olimpiyatlarda üçer madalya alan; Hamit Kaplan ile Rıza Kayaalp
– Olimpiyat tarihimizde güreşte önemli başarılar; (Altın sırasına göre)
-Güreşte Olimpiyatlarda; Mithat Bayrak, Mustafa Dağıstanlı ve Hamza Yerlikaya ikişer altın aldılar.
– 2020 Tokyo; 3 Bronz , 2016 Rio ; 5(1+2+2) Madalya , 2012 Londra; 1 Bronz , 2008 Pekin; 2 (1+0+1)Madalya,2004 Atina 3(0+1+2),2000 Sydney; 2 (1+0+1) Madalya ,1996 Atlanta; 3(2+0+1) Madalya, 1992 Barselona; 4 (1+2+1) Madalya, 1988 Seul; 1 Madalya, 1984 Los Angeles 1 Madalya, 1980 Moskova; Katılmadık. , 1976 Montreal; Madalya yok, 1972 Münih; 1 Madalya, 1968 Meksiko; 2 (2+0+0)Madalya, 1964 Tokyo; 6(2+3+1) Madalya, 1960 Roma; 9(7+2+0) Madalya, 1956 Melborne; 7(3+2+2) Madalya, 1952 Helsinki; 3(2+0+1) Madalya , 1948 Londra; 11(6+4+1) Madalya, 1944 Helsinki; 2. Dünya Savaşı, 1940 Tokyo;2.Dünya savaşı, 1936 Berlin; 2(1+0+1) Madalya, 1932 Los Angeles; Katılmadık, 1928 Amsterdam; Madalya alamadık. 1924 Paris; madalya alamadık. 1920 Anvers; Türkiye, Almanya, Avusturya-Macaristan (9) ve Bulgaristan ile birlikte “I. Dünya Savaşını çıkaran ülkelerden biri olarak” oyunlara davet edilmedi. 1916 Berlin; 1. Dünya savaşı , 1912 Stokholm; İki sporcu ile katıldık. 1908 Londra; 1 Sporcu ile katıldık., 1904 ST Luis; katılmadık, 1900 Paris ; Katılmadık, 1896 Atina; katılmadık.
GÜREŞTE; EN FAZLA MADALYA ALDIĞIMIZ OLİMPİYAT
1-1948 LONDRA 11 MADALYA .EN FAZLA MADALYA ALDIĞIMIZ OLİMPİYAT OLDU.
ALTI ALTIN; MEHMET OKTAV-M.AHMET KİREÇÇİ-NASUH AKAR-GAZANFER BİLGE-CELAL ATİK-YAŞAR DOĞU-
GÜMÜŞ KENAN OLCAY-NUHLİİS TAYFUR-HALİT BALAMİR-ADİL CANDEMİR
BRONZ HALİL KAYA
GÜREŞTE EN ÇOK ALTIN ALDIĞIMIZ OLİMPİYAT
2-1960 ROMA 7 ALTIN,2 GÜMÜŞ MADALYA ALINDI EN ÇOK ALTIN TOPLAM
YEDİ ALTIN AHMET BİLEK-HASAN GÜNGÖR-İSMET ATLI-MİTHAT BAYRAK-MÜZAHİR SİLLE-TEVFİK KIŞ
GÜMÜŞ HAMİT KAPLAN-İSMAİL OGAN

3-1956 MELBOURN(7) 3 ALTIN, 2 GÜMÜŞ VE 2 BRONZ MADALYA ALINDI.
ALTIN MUSATFA DAĞISTANLI,HAMİT KAPLAN VE MİTHAT BAYRAK
RIZA DOĞAN İBRAHİM ZENGİN
D.ALİ ERBAŞ HÜSEYİN AKBAŞ
4-1964 TOKYO (6) 2 ALTIN,3 GÜMÜŞ VE BİR BRONZ MADALYA ALINDI.
ALTIN İSMAİL OGAN VE KAZIM AYVAZ
GÜMÜŞ AHMET AYIK-HASAN GÜNGÖR-HÜSEYİN AKBAŞ
BRONZ HAMİT KAPLAN
5-1952 HELSİNKİ 2 ALTIN 1 BRONZ MADALYA
ALTIN; HASAN GEMİZİ & BAYRAM ŞİT
BRONZ ; ADİL ATAN
6-1996 ATLANTA 2 ALTIN VE 1 BRONZ MADALYA
HAMZA YERLİKAYA VE MAHMUT DEMİR/ALTIN
M.AKİF PİRİM/BRONZ
VE SEBAHATTİN ÖZTÜRK İLE HARUN DOĞAN DÖRDÜNCÜ OLDU.
7-2016 RİO (5) 1 ALTIN, 2 GÜMÜŞ VE 2 BRONZ 5
ALTIN TAHA AKGÜL
GÜMÜŞ RIZA KAYAALP VE SELİM YAŞAR
BRONZ CENK İLDEM İLE SONER DEMİRTAŞ
8-1992 BARSELONA (4) 1 ALTIN,2 GÜMÜŞ VE 1 BRONZ
ALTIN M.AKİF PİRİM,
GÜMÜŞ HAKKIBAŞAR İLE KENAN ŞİMŞEK
BRONZ ALİ KAYALI
VE DİĞER..
AMACIMIZ; 1896 yılından beri organize edilen Olimpiyat oyunlarına katılan, madalya alarak, istiklal marşımızı çaldırıp, bayrağımızı göndere çektiren güreşçilerimizi bu vesile ile gündeme getirmenin yanında aynı zamanda da; Genç yeteneklerimize hedef belirlemede yardımcı olup idollerini seçmelerinde belirleyici olup,2028/Los Angeles &2032 Brisbane Olimpiyatlarına hazırlamak..
-Kaynak olarak;
IOC-TMOK ve özellikle “Altuğ İstanbulluoğlu’nun yazdığı ve TMOK’ un hazırlattığı “1908-2008” adlı “TMOK’ un yüzüncü yılı” adlı eseri ve “Son Yüz Yılda Türk Güreşi” den yararlandık.
Faydalanılan kaynak ve linkler.. Arşiv & Yayına Hazırlayan:
Kaynak: Hürriyet, (Kaynak: Milliyet, Cumhuriyet Gazetesi Olimpiyat Muharriri, AHMET İHSAN, Kaynak: Yaşar Erkan Hayatı ve Güreşleri, 1946 “ Abdullah Bozdemir-Erzincan Nostalji
Yusuf TAŞKAN,
Devamı; On gün sonra 6. Bölüm ; 09 Mart 2024/ 1964 Tokyo Olimpiyat Oyunları.
İki altın, Üç Gümüş ve 1 Bronz madalya
Ata KARATAŞ/17 ŞUBAT 2024 /Sarıyer
İletişim; 0532 775 77 25 ve 0505 369 0202 –atakaratas53@gmail.com
Başta ; Güreşiyorum (25 Yıldır yayında olan şahsi Web sitemiz )
Sosyal Medya’ da; Facebook ,İnstagram ,Twiteer, Linkedin, YouTube ile Whats-Aap(05327757725) ile 24 Saat güreşin (Sarıyer’ de ki Büyük arşiv ve evde oluşturduğumuz küçük arşive ve ofisimiz ile ) ve dahi Türk sporunun emrindeyiz. Bizimle ilgili detaylı bilgi;
Her şey Türk Güreşi İçin. https://www.youtube.com/watch?v=ChN6w2Hm7U4 tıklayarak ulaşabilir siniz.

Benzer Haberler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberi Paylaş

spot_img

Son Haberler

Bülten

Güncel kalmak için abone olun

avrupa yakası escortbeşiktaş escortbeyoğlu escortnişantaşı escortetiler escortesenyurt bayan escortbeylikdüzü bayan escortavcılar bayan escortşirinevler escortataköy escort