Güreşiyorum; 8.Bolum 1968 Meksika Olimpiyat Oyunları

Güreşiyorum; 8.Bolüm 1968 Meksika Olimpiyat oyunlarında; Mahmut ATALAY & Ahmet AYIK ile Altın, madalya aldık. Bu gün itibari ile “130 “ Gün kaldı. Lütfen arşivleyelim. 2024 Bükreş’ te yapılan ve başarılı geçen Büyükler “Avrupa Şampiyonası” sonrası ;Antalya’da yapılan; 52. Yaşar Doğu & 41. Vehbi Emre-10. Hamit kaplan ile yine aynı yerde yapılan; 25. Mahmut Atalay& Yaşar Erkan(U17-Zafer) ve 25. Mithat Bayrak & İsmet Atlı(U20 Şampiyonlar) müsabakaları yarın sona erecek. Şimdi rota;
Nisan başında /Bakü’de yapılacak olan Avrupa ve Mayıs başında /İstanbul’da yapılacak olan Dünya kalifikasyon müsabakalarında. Şu ana kadar toplamda altı kota almış durumdayız. Yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda Paris 2024’ de bir rekor bekleniyor. Bizimde içimizden ve kalbimizden geçen; “1948 Londra ile 1960 Roma’yı yakalamak.” Olimpik güreş milli takımlarımıza durmak yok. Dün itibari ile kampa girdiler. 2021,2022 ve bu yılda yazdık; Yapılan; Yaşar Doğu’ nun başına 52. , Vehbi Emre’ nin başına /41. Ve dahi Hamit Kaplan’ ın başına /10. Desek, Yine; Yarın sona erecek olan; Daha önceki yıllarda adları verilmişti. Olimpiyat Şampiyonlarımız; “Mahmut ATALAY-Yaşar ERKAN-İsmet TLI ile Mithat BAYRAK “ konsa ,25 yılı tamamlayan turnuvalara adları eskiden olduğu gibi verilseydi. Ne olur! Biz söyleyelim çok şık olurdu(Daha önce verilmiş)
1968 Meksiko Olimpiyat oyunlarının en önemli yanı;
Türk güreşinin özellikle ilk 1970 yılından evvel Ahmet AYIK-Mahmut Atalay ile beraber, Meksika’ da aldığı Olimpiyat altını önündeki yirmi yıl içerisinde aldığı son Olimpiyat Altını oldu. Sonra Türk güreşi Altın alamadığı 1970-1990 yıllarında kısır bir dönem geçirdi. Duraklama dönemine girdi. Olimpiyat tarihimizde katılan ve madalya alanlardan ,vefat edenlere Mevla’mızdan rahmet dileriz. Mekanları cennet olsun. Hayatta olanlara da Allahtan uzun ömürler dileriz.
XXXIII. Paris Olimpiyat Oyunlarında ,güreşler 05 Ağustos’ ta başlayacak.

Olimpiyat Oyunlarında;
-Türk güreşçilerinin, mücadelelerini sizlerle; Yönetici, antrenör, sporcu olarak ,dört yılda bir düzenlenen bu muhteşem, dünyanın en büyük organizasyonuna katılabilenlerin ,spor ve dahi güreş olarak ,farklı bir pencereden bakmakla beraber, bakış açılarının da değiştiğini gördük, görüyoruz. Türk sporunun Lokomotifi güreştir. Olimpiyatlarda ; O gün her şeyi ile hazır olan ülke sporcuları ipi önde göğüslüyor. Güreş için her daim katılmanın birinci planda olmadığı önemli bir tespit te , Hedefin madalya ve dahi Altın özellikle almak olduğu şanlı Olimpiyat tarihimize baktığımızda görüyoruz.

1968 Meksika Olimpiyat oyunlarına devam ediyoruz. (XIX.)
1964 Tokyo’da ’da alınan ALTI madalyanın altına düştük.,
Meksika’ da ; İki Altın madalya kazandık.

Dönemin Federasyon Başkanı ; Cemil ERKÖK
Teknik Ekip ; Celal ATİK- Halit BALAMİR
Güreş Sorumlusu: Mustafa Dağıstanlı
Uluslararası Güreş Hakemleri: Alim Erdoğan, Şevket Zağyapan, Ümit Demirağ

ŞAMPİYONLARIMIZ ;

Allah rahmet eylesin; Mahmut ATALAY ile her başkent Ankara’ ya gittiğimde mutlaka “ASPAVA” ‘ya uğrardım. Israr etmeme rağmen asla hiçbir kez ücret almadı. Sonra TGV’ den Serdar ATALAY ile TMOK’ tanda Meliha ATALAY ile bazı etkinlikler başta olmak üzere halen görüşürüz. Elvin ‘in dedesi Mahmut ATALAY ‘ ın ölüm yıldönümünde yaptığı etkinlik fevkalade idi.

Ahmet abi ile de ; Onun döneminde Grekoromen güreş milli takım antrenörlüğü yaptık. Daha sonra bir ara biz Türkiye Gazetesinde güreşiyorum adı ile köşe yazarlığına başlayınca bazen tartıştığımız konular , daha sonra hayatı ile ilgili Kitabın çıkmasına çok sevinmiş , he le ki Hamit TURHAN yazınca da bir başka sevinç yaşamıştım.
Bazen kendisi arar ve Türk Güreşini masaya yatırırız.
Evet Meksika’ya devam ediyoruz.

“Şampiyon; Ahmet AYIK” kitabı çıktı. Hamit TURHAN’ ın ifadesi ile ;
Ve dokuz yıllık emeğimin ürünü Şampiyon-Ahmet Ayık kitabı nihayet çıktı. Türkiye’nin gelmiş geçmiş en önemli güreşçilerinden biri olan Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonu Ahmet Ayık’ın hayatının anlatıldığı bu biyografik eserde, bir köy çocuğunun Sivas’ın bir dağ köyünden çıkıp da tamamen kendi yeteneği, gücü, iradesi, çalışkanlığı ve azmiyle önce Türkiye’nin ardından da Avrupa’nın, dünyanın zirvelerine tırmanması anlatılıyor. Tam anlamıyla ilham alınacak bir hayat hikayesi. Başarmak isteyenin önünde kolay kolay hiç bir engel duramaz. Ahmet Ayık bunun canlı kanıtı. Devamı Ahmet AYIK Kitabında.
Bakınız AYIK ;
“Mahmut Atalay benim çok iyi arkadaşım, kardeşimdi. Çok özel bir kişilik ve iyi bir güreşçiydi. Müsabakalardan sonra kendine has yöntemiyle bize yardım ederdi. Her yönüyle çok yardımsever biriydi. Kendine özel davranışları ve sözleriyle bizi motive etmesini bilirdi!.. 35 yaşında Olimpiyat şampiyonu olma başarısını gösteren ve göze hoş gelen çok estetik güreşler çıkaran Atalay 1968 yılında FILA tarafından “Dünyanın en teknik güreşçisi” ilan edilmiştir. Kendi geliştirdiği ve üzerinde 1 yılı aşkın bir süre eksiksiz her gün çalıştığı Göğüs Çaprazı tekniği “Mahmut Atalay Tekniği” olarak bilinmektedir!
Mahmut Atalay’ın tüm takım arkadaşları kendisine “Hoca” diye hitap ederlerdi.
Gönlümden geçen ; Babanızın hayatını kitaplaştırın. Zaman çabuk geçiyor.

Bu girişten sonra;
Şampiyonlarımız hakkında kısa bilgiler vererek başlayalım izninizle.
1. Mahmut ATALAY
Hocasın dan;
Mahmut ATALAY; 35 yaşında Olimpiyat şampiyonu olma başarısını gösteren Atalay, 1968 yılında FILA(UWW) tarafından “Dünyanın en teknik güreşçisi” ilan edilmiştir. “Mahmut Atalay; Karşımızda FILA’nın Başkanı Coulon var. Hertürlü tezgah ayarlanmış seni yendirecekler! “Hocam hayatının en rahat maçına hazır ol. Köşende bacak bacak üstüne at ve otur, havlunu omzuna at. Gayet rahat ol.” “Mahmut Atalay benim çok iyi arkadaşım, kardeşimdi. Çok özel bir kişilik ve iyi bir güreşçiydi. Müsabakalardan sonra kendine has yöntemiyle bize yardım ederdi. Her yönüyle çok yardımsever biriydi. Kendine özel davranışları ve sözleriyle bizi motive etmesini bilirdi!” Rahmetli Mahmut ATALAY; 1960’ lı yıllarda dünya minderlerinde esen Türk fırtınasının efsane isimlerinden biri idi. Spor ve güreş camiasında alçak gönüllülüğü işle tanınırdı. Kendisinden sonra gelen güreşçiler için bir kutup yıldızı gibiydi.
Mehmet UZUN “ Mahmut ATALAY; “Sen, artık olmuşsun Uzun! Gözünü Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonluğuna dik. Maşallah” diyerek, sırtımı sıvazladığını hiç unutmam. Mahmut Hocam (ATALAY), beni çok severdi. Yine; “Uzun, benden sonra bu ayakkabıları taşıyabilecek sporcu olarak seni gördüm. ”
“Mehmet’im Mehmet’ im Seni Hakemler Yedi Mehmet’im” şeklinde başlıklar atıldı.
Olimpiyat ve dünya Şampiyonu, Milli Takım eski Antrenörü efsane güreşçi
Göğüs çaprazı, koltuk altı, dönerek ayaklara dalma gibi kendine has teknikler geliştirdi. 150 kez millî takıma seçildikten sonra 1968 yılında güreş kariyerine nokta koydu ve ardından 16 yıl boyunca millî takımda antrenörlük yaptı.
Biraz daha detay;
18 Mart 1934 yılında Çorum’da dünyaya geldi.
1952 yılında Çorum bölgesinde güreşe başladı.
Antrenörleri Adil Candemir, Celal Atik, Nasuh Akar, Halit Balamir.
Evli ve üç çocuk babasıdır. 5 Aralık 2004 yılında Ankara’da vefat etti. Kabri, Ankara İli Karşıyaka Mezarlığı Türk Güreş Vakfı Anıt Mezarlığındadır.

1959 yılı Beyrut LÜBNAN da Serbest stil 73 Kg da Akdeniz Oyunları 1.
1963 yılı İstanbul TÜRKİYE de Serbest stil 70 Kg da Balkan 1.
1963 yılı Napoli İTALYA da Serbest stil 73 Kg da Akdeniz Oyunları 1.
1963 yılı Sofya BULGARİSTAN da Serbest stil 70 Kg da Dünya 4.
1964 yılı Tokyo Olimpiyatlarında Serbest stil 70 Kg da 4.
1967 yılı Yanbolu da Serbest stil 78 Kg da Balkan 1.
1965 yılı Manchester İNGİLTERE de Serbest stil 70 Kg da Dünya 2.
1968 yılı Karisruhe FEDERAL ALMANYA da Serbest stil 78 Kg da Avrupa 2.
1966 yılı Toledo A.B.D. de Serbest stil 78 Kg da Dünya 1.
1967 yılıYeni Delhi HİNDİSTAN da Serbest stil 78 Kg da Dünya 4.
1968 yılı Mexico city Olimpiyatlarında Serbest stil 78 Kg da 1. 1968 yılında FILA tarafından Dünyanın en teknik Güreşçisi ödülünü kazandı.
Milli takımda antrenörlük yaptı.
Çok daha fazla detay ve bilgi; Güreşiyorum ve Facebook sayfalarımızda var.

2. Ahmet AYIK;
Sporcu ,şampiyon, federasyon başkanlığının yanına kariyerine İş adamı ,Dünya Güreş Birliğinde As Başkanlığa yükselme ve diğer bir çok unvana sahip.
Uzun süredir ; Rahmetli Tevfik KIŞ, rahmetli bayram ŞİT ile özellikle başta yurt içi, dışı bütün şampiyonalarda görmek mümkün oldu.
Halende ; Sayın Ayık’ ı görmekteyiz. Oğlu; Osman AYIK’ ta iş dünyasında gerçekten özellikle turizm de başarılı bir şekilde adından söz ettirmekte..
Bit timi hayır. Beyaz perdede Kurt dereli Mehmet Pehlivanı O kadar şey yazılır ki..
Yaşayan efsane’ Ahmet Ayık: Güreşe başlamak için babamı zor ikna ettim, annemi edemedim.
Karakucak güreşte ‘yaşayan efsane’ ve ‘yenilmezleri yenen adam’ olarak ifade edilen Ahmet Ayık,
85 yaşına rağmen dinç ve sağlıklı yaşamıyla örnek oluyor.
Ayık; Hayatını değiştiren, olimpiyat ve dünya şampiyonlukları getiren güreşe başlamak için babasını zor ikna ettiğini, annesini ise hiç edemediğini anlattı. Antalya’da yaşamını sürdüren Ahmet Ayık, başarılarla dolu hayatı ve hala spordan uzak kalmayan yaşam biçimiyle çevresine örnek oluyor. Her gün saat 06.00’da uyanan, kahvaltısını yaptıktan sonra en az yarım saat yürüyüş yapıp daha sonra denizde yüzen Ayık, beslenmesine de dikkat ediyor.
Eti ayda ; 1-2 kez yiyen, ağırlıklı sebzeyle beslenmeyi tercih eden Ayık,
un, şeker ve tuzdan da uzak duruyor. Çevresinde ‘Yaşayan efsane’ olarak anılan, birçok kez belgesellere konu olan Türkiye’nin yaşayan en eski karakucak güreşçisi Ayık, yaşamına çok sayıda başarı ve ödül sığdırdı.(Devamı Hamit TURHAN’; Şampiyon ; Ahmet AYIK’ ta.
Türk Güreş Vakfı’ daki Biyografifi;
31.03.1938 yılında Sivas’ın Doğanşar ilçesine bağlı Eskiköy’de doğdum. Sultan Abdulaziz’in pehlivanlarından Karaoğlan’ın torunuyum. Her köylü çocuğu gibi 9 yaşından itibaren milli, dini bayramlarda, köy düğünü ve panayırlarda Karakucak güreşi yapmaya başladım. 12-13 yaşlarında iken İstanbul’a ağabeyimin yanına gittim. Şişli Gençlik Kulübünde çalışmalarımı sürdürdüm. Daha sonra Beşiktaş Cimnastik Kulübünde lisansiyer genç güreşçi olarak İstanbul Şampiyonalarına katıldım.1956 yılında tekrar Sivas’a döndüm. Karakucak güreşlerine devam ettim. Askerlik görevine gidinceye kadar Sivas yöresinin başpehlivanı oldum. 1958 yılının 12. Ayında askere gittim. Giresun Jandarma alayında güreş seçmelerinde birinci oldum. Ankara Jandarma gücüne geldim. Nuri TURAN, Yücel SEÇKİNER gibi komutanlarla çalıştım. Askerlik görevim sırasında Silahlı Kuvvetler Şampiyonluğu ile Bölge Şampiyonlukları kazandım. Takiben 10 yıl Türkiye Şampiyonu oldum. 1960 yılında milli takıma girdim. En iyi uyguladığım güreş teknikleri; Koltuk altı, yanbaş, çangal, tek ve çift dalma, sarma, kle, künde, tekten kaldırıp ters sarma gibi oyunlardır.
12 Eylül 1970 tarihinde aktif spor hayatımı noktaladım. Daha sonra Türk güreşine idari kademelerde hizmet verdim. 17.03.1978 – 25.09.1978 tarihleri arasında Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı yaptım. Kendi isteğimle Federasyon Başkanlığından istifa ederek ayrıldım. 1980 yılında 12 Kurucu Üye ile Türk Güreş Vakfını kurduk. Hasan BOZBEY federasyonunda federasyon üyeliği, Alp KARABİBER federasyonunda Federasyon as Başkanlığı, Yücel SEÇKİNER Federasyonunda Federasyon Başkan Danışmanı olarak Türk Güreşine hizmet verdim.1993 yılında kurucusu olduğum Türk Güreş Vakfının Başkanlığına getirildim. Türk Güreş Vakfında çok büyük işler yaptık. Ahlatlıbel’deki Türk Güreş Vakfına ait spor kompleksi, Çam Oteli ve Anıt mezar bunlardan bir kaçıdır. 1996 yılının Aralık ayında seçimle tekrar Güreş Federasyonu Başkanlığına getirildim. 2000 yılına kadar bu görevi yürüttüm. 1998 yılında FILA Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildim. FILA Yönetim Kurulu Üyeliği ve Türk Güreş Vakfı Genel Başkanlığı görevlerim devam etmektedir.
AYIK TUR A.Ş., AY-PET A.Ş., AHMET AYIK PET.PAZ.TİC.LTD.ŞTİ.
AHMET AYIK LASPAR TİC.LTD.ŞTİ.’nin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanıyım. Evli Üç çocuk babası.
GÜREŞ HAYATIMDAKİ ALDIĞI BAŞARILAR
1962 yılı Belgrad’da yapılan ADRİYATİK Kupasında Serbest Stil 87 kg. da 2.
1963 yılı Napoli İTALYA da Serbest stil 97 Kg da Akdeniz Oyunları 1.
1964 yılı Köstence’de Serbest stil 87 Kg da Balkan 1.
1964 yılı Tokyo Olimpiyatlarında Serbest stil 97 Kg da yenilgi almadan 2.
1965 yılı TİFLİS de yapılan Uluslararası Tiflis Turnuvasında Serbest stil 97 Kg da 1.
1965 yılı Manchester İNGİLTERE de Serbest stil 97 Kg da Dünya 1.
1966 yılı Toledo A.B.D. de Serbest stil 97 Kg da yenilgi almadan Dünya 2.
1966 yılı Karisruhe FEDERAL ALMANYA da Serbest stil 97 Kg da Avrupa 2.
1967 yılı İstanbul TÜRKİYE de Serbest stil 97 Kg da Avrupa 1.
1967 yılı Yeni Delhi HİNDİSTAN da Serbest stil 97 Kg da Dünya 1.
1968 yılı Mexico City Olimpiyatlarında Serbest stil 97 Kg da 1.
1970 yılı Doğu Berlin DOĞU ALMANYA da Serbest stil 100 Kg da Avrupa 1.
ANTRENÖRLERİ;
Yaşar DOĞU, Celal ATİK, Halit BALAMİR, Nasuh AKAR, Bayram ŞİT, İbrahim ÖNDER, Halil KAYA, Nurettin ZAFER.
DİĞER ; Katılan Güreşçilerimiz;
Grekoromen; Madalya alamadık.
Metin ÇIKMAZ/52KG./8. – Kaya ÖZCAN/57kg./6.- M. Hızır ALAKOÇ/62KG./5. – Kazım AYVAZ/70kg.E- Sırrı ACAR/78kg./ E -Tevfik KIŞ/87kg.E- Gürbüz LÜ/97kg.E- Bekir AKSU/+97kg.E
Serbest stilde;
Mehmet ESENCELİ/52kg. -57KG. Hasan SEVİNÇ/ E -Vehbi AKDAĞ/62kg./7. -70KG.S. Ahmet AĞRALI/70kg.E -,87KG. Hüseyin GÜRSOY/87kg./5.- +97KG. Gıyasettin YILMAZ/E.

Olimpiyat tarihimizde Genel Tablo;
Türk Güreşçinin ; Olimpiyat oyunlarındaki son madalya durumu hakkında bilgi;
Türk sporu; Toplamda;
41 Altın-27 Gümüş ve 36 Bronz ile; 104 Madalya aldı.
Güreşte ise ;
29 Altın, 18 Gümüş ve 19 Bronz madalya ile 66 Madalya
Atletizm; 3 Bronz ; Toplam 3 Madalya,
Boks;1 Altın , 3 Gümüş ,3 Bronz ;Toplamda ;7 Madalya ,
Jimnastik ;1 Bronz ,Toplamda; 1 Madalya,
Halter ; 8 Altın ,1 Gümüş ,2 Bronz Toplamda; 11 Madalya,
Judo; 1 Altın ,1 Bronz Toplamda; 2 madalya,
Tekvando; 1 Altın, 3 Gümüş,5 Bronz Toplamda; 9 Madalya,
Karete; 1 gümüş,3 Bronz toplamda; 4 Madalya,
Okçuluk ; 1 Altın Toplamda 1 Madalya aldılar.

Birden çok madalya kazananlar;
Naim Süleymanoğlu; 3- 0-0= 3 Üç ALTIN Madalyası
Halil Mutlu; 3- 0-0=3 üç Altın Madalyası

Mithat Bayrak, Mustafa Dağıstanlı, Hamza Yerlikaya ikişer Altın, (İKİŞER )

Hamit Kaplan; 1-1-1= 3 Üç Olimpiyat madalyası
Rıza Kayaalp; 0-1-2=3 Üç Olimpiyat madalyası

Ahmet Ayık; 1-1-0=2
Hasan Güngör; 1-1-0=2
İsmail ogan; 1-1-0=2,
Mersinli Ahmet Kireççi; 1-0-1=2
Mehmet Akif Pirim; 1-0-1=2
Servet Tazegül; 1-0-1=2
Taha Akgül; 1-0-1=2
Hüseyin Akbaş; 0-1-1=2
Nur Tatar; 0-1-1=2

Olimpiyatlarla ilgili biraz daha ekstra bilgi sunalım.
-Yaz Olimpiyat oyunları 1896’da başladı ama ,

Türkiye;
1896 Atina,1900 Paris,1904 St. Louıs, 1920 Berlin,
1932 Los Angeles,1980 Moskova’ ya değişik nedenlerden dolayı sporcu bazında katılmadı.
Sporcularımız;
-1908 Londra/1,1912 Stokholm/2 kişi ile katıldı.
-1916 Berlin(1914 yılında yapılan 1. Dünya savaşı nedeni ile yapılmadı),
-1940 Tokyo ve 1944 Helsinki (2.Dünya savaşı nedeni ile yapılmadı)
-İlk Olimpiyat Altını; Yaşar ERKAN/1936 Berlin,
-İlk Olimpiyat madalyası; Mersinl,i Ahmet Kireççi/ 1936 Berlin,

-Güreşte Olimpiyatlarda üçer madalya alan; Hamit Kaplan ile Rıza Kayaalp

-Olimpiyat tarihimizde güreşte önemli başarılar; (Altın sırasına göre)
-Güreşte Olimpiyatlarda; Mithat Bayrak, Mustafa Dağıstanlı ve Hamza Yerlikaya ikişer altın aldılar.
– 2020 Tokyo; 3 Bronz ,
2016 Rio ; 5(1+2+2) Madalya ,
2012 Londra; 1 Bronz ,
2008 Pekin; 2 (1+0+1)Madalya,
2004 Atina 3(0+1+2),
2000 Sydney; 2 (1+0+1) Madalya ,

1996 Atlanta; 3(2+0+1) Madalya,
1992 Barselona; 4 (1+2+1) Madalya,

1988 Seul; 1 Madalya, 1984 Los Angeles 1 Madalya, 1980 Moskova; Katılmadık. ,
1976 Montreal; Madalya yok, 1972 Münih; 1 Madalya,

1968 Meksika; 2 (2+0+0)Madalya,
1964 Tokyo; 6(2+3+1) Madalya,

1960 Roma; 9(7+2+0) Madalya,
1948 Londra; 11(6+4+1) Madalya,
1956 Melborne; 7(3+2+2) Madalya,

1952 Helsinki; 3(2+0+1) Madalya ,
1944 Helsinki;2. Dünya Savaşı, 1940 Tokyo;2.Dünya savaşı,
1936 Berlin; 2(1+0+1) Madalya,

1932 Los Angeles; Katılmadık, 1928 Amsterdam; Madalya alamadık. 1924 Paris; madalya alamadık. 1920 Anvers; Türkiye, Almanya, Avusturya-Macaristan (9) ve Bulgaristan ile birlikte “I. Dünya Savaşını çıkaran ülkelerden biri olarak” oyunlara davet edilmedi.
1916 Berlin; 1. Dünya savaşı ,
1912 Stokholm; İki sporcu ile katıldık.

1908 Londra; 1 Sporcu ile katıldık.,
1904 ST Luis; katılmadık,
1900 Paris ; Katılmadık, 1896 Atina; katılmadık.

1-GÜREŞTE; EN FAZLA MADALYA ALDIĞIMIZ OLİMPİYATLAR;
1-1948 LONDRA; 11 MADALYA .EN FAZLA MADALYA ALDIĞIMIZ OLİMPİYAT.
ALTIN; MEHMET OKTAV-M.AHMET KİREÇÇİ-NASUH AKAR-GAZANFER BİLGE-CELAL ATİK-YAŞAR DOĞU- GÜMÜŞ;KENAN OLCAY-NUHLİİS TAYFUR-HALİT BALAMİR-ADİLCANDEMİR BRONZ HALİL KAYA
2-GÜREŞTE EN ÇOK ALTIN ALDIĞIMIZ OLİMPİYATLAR;-
2-1960 ROMA; 9 MADALYA 7 ALTIN 2 GÜMÜŞ MADALYA ALINDI .(7)
-AHMET BİLEK-HASAN GÜNGÖR-İSMET ATLI-MİTHAT BAYRAK-MÜZAHİR SİLLE-TEVFİK KIŞ –
GÜMÜŞ HAMİT KAPLAN-İSMAİL OGAN
3-1956 MELBOURN(7) 3 ALTIN, 2 GÜMÜŞ VE 2 BRONZ MADALYA ALINDI.
ALTIN MUSATFA DAĞISTANLI,HAMİT KAPLAN VE MİTHAT BAYRAK( YEDİ )
GÜMÜŞ; RIZA DOĞAN İBRAHİM ZENGİN , D.ALİ ERBAŞ HÜSEYİN AKBAŞ
4-1964 TOKYO (6) 2 ALTIN,3 GÜMÜŞ VE BİR BRONZ MADALYA ALINDI.
ALTIN İSMAİL OGAN VE KAZIM AYVAZ (6 MADALYA)
GÜMÜŞ AHMET AYIK-HASAN GÜNGÖR-HÜSEYİN AKBAŞ
BRONZ HAMİT KAPLAN
5-1952 HELSİNKİ 2 ALTIN 1 BRONZ MADALYA
ALTIN; HASAN GEMİZİ & BAYRAM ŞİT –BRONZ ; ADİL ATAN
6-1996 ATLANTA 2 ALTIN VE 1 BRONZ MADALYA
HAMZA YERLİKAYA VE MAHMUT DEMİR/ALTIN
M.AKİF PİRİM/BRONZ –SEBAHATTİN ÖZTÜRK İLE HARUN DOĞAN DÖRDÜNCÜ
7-2016 RİO (5) 1 ALTIN, 2 GÜMÜŞ VE 2 BRONZ 5 MADALYA
ALTIN TAHA AKGÜL ,, GÜMÜŞ RIZA KAYAALP VE SELİM YAŞAR
BRONZ CENK İLDEM İLE SONER DEMİRTAŞ
8-1992 BARSELONA (4) 1 ALTIN,2 GÜMÜŞ VE 1 BRONZ
ALTIN M.AKİF PİRİM,,, GÜMÜŞ HAKKIBAŞAR İLE KENAN ŞİMŞEK
BRONZ ALİ KAYALI
AMACIMIZ; 1896 yılından beri organize edilen Olimpiyat oyunlarına katılan, madalya alarak, istiklal marşımızı çaldırıp, bayrağımızı göndere çektiren güreşçilerimizi bu vesile ile gündeme getirmenin yanında aynı zamanda da; Genç yeteneklerimize hedef belirlemede yardımcı olup idollerini seçmelerinde belirleyici olup,2028/Los Angeles &2032 Brisbane Olimpiyatlarına hazırlamak.
-Kaynak olarak;
IOC-TMOK ve özellikle rahmetli;“ Altuğ İstanbulluoğlu’nun yazdığı ve TMOK’ un hazırlattığı “1908-2008” adlı “TMOK’ un yüzüncü yılı” adlı eseri ve “Son Yüz Yılda Türk Güreşi” den yararlandık. Faydalanılan kaynak ve linkler.. Arşiv & Yayına Hazırlayan:
Hürriyet, (Kaynak: Milliyet, Cumhuriyet Gazetesi Olimpiyat Muharriri, AHMET İHSAN, Kaynak: Yaşar Erkan Hayatı ve Güreşleri, 1946 “ Abdullah Bozdemir-Erzincan Nostalji
Katkıları için ,Yusuf TAŞKAN beye teşekkürler.
Devamı; On gün sonra ; 8. Bölüm ; 19 Mart 2024/
1968 Meksiko Olimpiyat Oyunları. İki altın, Ahmet AYIK ve Mahmut ATALAY
Ata KARATAŞ/19 Mart 2024 /Sarıyer
İletişim; 0532 775 77 25 ve 0505 369 0202 – atakaratas53@gmail.com
Başta ; Güreşiyorum (25 Yıldır yayında olan şahsi Web sitemiz )
Sosyal Medya’ da; Facebook , İnstagram ,Twiteer, Linkedin, YouTube ile Whats-Aap (05327757725) ile 24 Saat güreşin (Sarıyer’ de ki Büyük arşiv ve evde oluşturduğumuz küçük arşive ve ofisimiz ile ) ve dahi Türk sporunun emrindeyiz. Bizimle ilgili detaylı bilgi;
Her şey Türk Güreşi İçin. https://www.youtube.com/watch?v=ChN6w2Hm7U4 tıklayarak ulaşabilir siniz.

Benzer Haberler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberi Paylaş

spot_img

Son Haberler

Bülten

Güncel kalmak için abone olun

avrupa yakası escortbeşiktaş escortbeyoğlu escortnişantaşı escortetiler escortesenyurt bayan escortbeylikdüzü bayan escortavcılar bayan escortşirinevler escortataköy escort