Güreşiyorum/Olimpiyatlar/2. Bölüm; 1932 Los Angeles ve 1936 Berlin

Güreşiyorum/Olimpiyatlar/2.Bölüm;1932 Los Angeles(X.)&1936 Berlin(XI.);Yaşar ERKAN/Altın, Ahmet KİREÇÇİ’ den Bronz madalya. XXXIII. Olimpiyat Oyunlarına 190 gün kaldı. Olimpiyat tarihimizde İlk madalya ve ilk altın. “Kendin küçüksün,ama memleket için önemli bir iş yaptın.Artık adın Türk spor tarihine geçti.Çok yaşa Yaşar!” ‘Mustafa Kemal Atatürk’ imzasının, kendisini gözyaşlarına boğduğunu ve bu satırları tekrar tekrar okuduğunu da ekliyor Yasar Erkan.
“Benim en çok sevdiğim spor güreştir” diyen ve Atatürk tarafından ilk Olimpiyat Şampiyonumuza iki gümüş vazo ve bir ev armağan edildi.
Bir de ; Soyadı, çaresiz anlamına gelen ‘Naçar’, Atatürk tarafından Erkan olarak değiştirildi.
İlk madalyalarımızı alan ;
Yaşar ERKAN ,Mersinli Ahmet KİREÇÇİ ile diğer güreşçilerimiz ile ilgili bilgi ve detaylar ekte ..
Olimpiyat Oyunlarında ;
Ülkemizi Temsil eden(1896-2024)Güreş Milli Takımlarımızın dizisi ikinci bölümde; 1932 Los Angeles (X.) katılmadık.(Detaylar ekte)
Berlin ‘e geçmeden ;
Dünya’nın en büyük organizasyonunda ve dört yılda bir yapılan Olimpiyat tarihinde ülkemiz adına güreşip vefat edenleri rahmetle anarken ,hayatta olanlara da sağlık ve huzur içinde bir ömür geçirmelerini yüce Mevla ‘dan dileriz.

Değerli güreş sever ve sporseverlerden ricamız; Geçen haftadan itibaren nasip olur ise yaklaşık yirmi bölüm halinde sürecek olan bu projede,
“Bilgi-Doküman ile anlamlı, tarihi fotoğrafları arşivlemenizi rica ediyoruz. Hatırlarsanız
24 Yıldır “2000 Sydney”’ dan beri ,başta Türkiye Gazetesindeki güreşiyorum köşesinde, daha sonra ise internette “Güreşiyorum” olarak devam ettik.

İşte bir Olimpiyat öncesi böyle bir çalışmaya başladık.
İkinci bölüme ,
2024 Paris içinde başladık.(Paris’e 190 gün kaldı) Güreşler ;
05-11 Ağustos 2024’ de yapılacak.
Türk güreşçilerinin, mücadelelerini sizlerle ;Yönetici, Antrenör, sporcular olarak ,mutlaka dört yılda bir düzenlenen bu muhteşem organizasyonuna katılabilenlerin ,spor ve güreş olarak ,farklı bir pencereden bakmakla beraber, bakış açılarının da değiştiği muhakkak.

Bilindiği gibi;
1948 Londra (11 Madalya, altısı altın) ile 1960 Roma Olimpiyat oyunlarında ise (Dokuz madalya ,yedisi altın)rekorlara henüz ulaşamadık.
Son yıllarda 2016 RİO’ da ;
Ülke olarak alınan;
8 Madalyanın ,5’ ni güreş almıştı.
Malum Covid-19 Nedeni ile
“2020 TOKYO “ Olimpiyatları
“23 Temmuz – 08 Ağustos 2021” tarihlerine ertelenmişti.
Burada üç bronz madalya aldık.
Taha Akgül, Rıza Kayaalp, Yasemin Adar Yiğit..
Önümüzde;
İlki Avrupa/Bakü’ de /Nisan’da ,diğeri Dünya/İstanbul/Mayıs’ ta’ da olmak üzere iki adet Olimpiyat kalifikasyon vize müsabakaları var. Bakü ve İstanbul’ da kalan vize müsabakaları çok zorlu geçecek. O gün her şeyi ile hazır olan ipi önde göğüsler.
Güreşte şu ana kadar toplamda altı vize aldık.(87-130/GR, 50-68/FW-97/125/FS) Genelde güreş için her daim katılmanın birinci planda olmadığı ,hedefin madalya almak olduğu görüldü.
Şimdiden; TGF ‘ye ,Teknik ekip ile güreşçilerimize başarılar diliyoruz. Kalifikasyon;Avrupa-05-07 Nisan/Bakü/88 gün, Dünya-09-11 Mayıs ‘ta 120 Gün kaldı.
X. X. X.
1936 BERLİN Olimpiyat Oyunları (XI.)
-Dönemin Federasyon Başkanı ; SADULLAH ÇİFTÇİOĞLU
Teknik Ekip ; Onnen PELLİNEN ve Raoul Peter..
-A) Önemli Bilgiler ;
1936 Berlin kadrosunda yer alan:
Rahmetli hocamız ; Adnan YURDAER’ in oğlu Semih YURDAER (Onunla İGİK 1919’ da 1970’ li yıllarda beraber aynı kulüpte güreşmiştik.)Sağ olsun;
Aile albümünden çok önemli
1936 ve diğer yıllara ait tarihi fotoğrafları bizimle paylaştı. Bu nedenle Türk Güreşi adına teşekkür ederiz.

-Başta Yaşar Erkan, Mustafa Çakmak, Mehmet Çoban hem grekoromen hem de serbest stilde güreştiler.

İlk Madalyalar 1936’da;
Berlin’de düzenlenen XI. Yaz Olimpiyat Oyunlarında ilk madalyaları kazandık. Türkiye ilk Olimpiyat madalyasını ,serbest güreşte Ahmet Kireççi (Mersinli) ile kazandı.
Ahmet KİREÇÇİ (Mersinli)
79 kiloda mücadele eden, üç Balkan grekoromen güreş şampiyonluğu bulunan (1933, 1937, 1940) güreşçimiz, Alman Schedler’i, İtalyan Ercole Gallegati’yi, İsveçli’yi, İsviçreli Erns Krebs’i sayıyla yendi. Kilosunun ikinciliğini kazanan ABD’li Richard LawrenceVoliva’ya sayıyla yenilerek Olimpiyat üçüncüsü oldu.
1914 Yılında Mersin’in Kiremithane mahallesinde doğan, duvarcı ustasının oğlu, Kireççi ailesinin Ahmet’i, 22 yaşında Ay-Yıldızlı Türk bayrağını şeref kürsüsü gönderine ilk kez çektirmekle kalmayacak, Londra 1948’de Olimpiyat şampiyonluğunu da elde edecekti.

-YAŞAR ERKAN;
11 Ağustos 1936’da Berlin’in muhteşem stadında İstiklal Marşı çalınıyordu.
100 bin Alman şeref kürsüsündeki bir Türk’ü alkışlıyordu.
Bu modern güreşin ilk olimpiyat şampiyonu Yaşar Erkan’dı.
Başında defne dallarından bir taç dünyaya bir Türk şampiyonu olarak bakıyordu. Okuma-yazma öğrenmeden dört yaşında güreşi öğrenen bu büyük şampiyonun ilk antrenörü güreş hastası babası idi.
Reşit Paşa İlkokulu’ndaki öğrencilik yıllarında küçük Yaşar rahat durmaz teneffüslerde kendi akranları ile birer birer güreşerek, önüne geleni peş peşe dakikada yenerdi.
Bel kündesi” namı ile icat etmiş olduğu ve 1936 da bütün Dünya’ya öğrettiği meşhur oyunudur.
Yazının devamı ekteki linktedir. https://www.erzincannostalji.com/2020/08/11/olimpiyatlardaki-ilk-altin-adamimiz-erzincan-refahiyeli-yasar-erkan/
61 kiloda hem serbestte, hem grekoromen stilde de güreşecek olan
Yaşar Erkan, Macar Ferenç Toth’a tuşla yenildikten sonra Belçikalı Riske’yi sayı ile yenmiş, kilosunda şampiyonluğu kazanan Finli Kustaa Pihlajamaeki’ye tuşla yenilerek ilk sekiz arasına girmeyi başarmıştı. Erkan, serbest stil karşılaşmalarında binlerce kişi önünde güreşmenin deneyimini de kazanmıştı.

Grekoromen stilde ;
Dört kez (1933, 34, 35, 37) Balkan şampiyonu olduğu grekoromende ilk rakibi Danimarkalı Nielsen’di Erkan’ın. Ardından Danimarkalı gibi Japon Yoşioka ve İtalyan Valentino Borgia’yı da kündeleriyle tuşladı.
Yaşar’ın kündeleri bir anda ünlenmişti. Rakipleri alta düştüğünde Alman seyirciler, ‘Heben, heben…’(Kaldır,kaldır…) diye bağırıyordu. Erkan, dördüncü turda Letonyalı Krişyanis Kundsinsi’yi sayıyla yenerek finale yükseldi.
Kötü puanların hesabını yapan antrenörünün isteği üzerine Finli Aarne Eemeli Reini’ye sayı ile yenildi ve daha az kötü puanı bulunan güreşçimiz Olimpiyat şampiyonu oldu.

1911 Erzincan Refahiye doğumlu olan ve güreşe İstanbul Kumkapı Güreş Kulübü’nde(İstanbul Güreş Ihtisas kulübü 1919)başlayan Yaşar Erkan, anılarını yazdığı kitabında altın madalyanın coşkusunu şöyle anlatır:
“Şampiyonluk kürsüsünde şanlı bayrağımız şeref direğine çekilirken kendimi tutamadım, gözlerimden yaşlar sel gibi aktı.
Yüz yirmi bin kişinin ve Hitler’in önünde bayrağımızı şeref direğine çektirmek ve ayakta güzel marşımızı dinletmek zevklerin en güzeli ve en büyüğüydü…”

Devam ediyoruz.
1936 Berlin Olimpiyatı Oyunlarında,
Grekoromende ağır sıkletimiz (+87) Mehmet Çoban dördüncü,
72’de Nurettin Boytorun altıncı,
87’de Mustafa Çakmak sekizinci,

Serbest güreşlerde
56 kiloda Ahmet Çakır yıldız altıncı,
72 kiloda Hüseyin Erçetin yedinci oldular.

NOT;
1939 yılında çıkan İkinci Dünya Savaşı nedeniyle
1940 ve 1944 yılında yapılması gereken oyunlar iptal edildi.
ÖNEMLİ NOT;
MERSİNLİ AHMET TRT ARŞİV MUTLAKA İZLEYELİM.. https://www.youtube.com/watch?v=bebCnuj9cKc
YAŞAR ERKAN..

Olimpiyat Oyunları Tarihinde Osmanlı ve Türkiye

-B) Teknik Bilgiler
Grekoromen
Katılan Güreşçilerimiz;
-Yaşar Erkan 61 kg.
İLK OLİMPİYAT ŞAMPİYONUMUZ.
Danimarka’ lı Robert Edmund Nielsen’i 12:07’de, Japon Hideiçi Yoflioka’yı 13:46’da, İtalyan Valentino Borgia’yı 11:50’de tuşla, Latvialı Kriflyanis Kundsinsi’yi 3-0 sayıyla yendi. Finli Aarne Reini’ye 4:50’de tuşla yenilerek kötü puan azlığı ile şampiyon oldu.
Hüseyin Erkmen Gr. / – 56 kg Elendi.
Mehmet Saim Arıkan Gr. / – 66 kg.Elendi.
Mehmet Çoban Gr. / +87 4. İtalyan Aleardo Donati’yi sayıyla, Danimarkalı Larden’i tuşla yendi. Finli H. Eemil Nystroem’e, Estonyalı Kristjan Palusalu’ya 3-0 sayıyla yenilerek sıkletinde dördüncü oldu.
Nurettin Boytorun Gr. / – 72 kg 6. Çek Karel Zvonar’a 3-0 yenildi. Yunanlı Dimitrios Zakharias’ı 3-0 sayıyla, İsviçreli Adolf Rieder’i 10 dakikada tuşla yendi, Finli E. Mauno Virtanen’e 3-0 yenilerek sıkletinde altıncı oldu.
Adnan Yurdaer Gr. / – 79 kg.Elendi.
Mustafa Çakmak (Avcıoğlu) Gr. / – 87 kg Sekizinic.

Serbest stil;
Katılan Güreşçilerimiz.
Ahmet Çakıryıldız Srb. / – 56 kg 6. Alman Johannes Herbert’e 4:20’de tuşla yenildi. Japon Tambai’yi 2-1 sayıyla, İngiliz Gazot’yu 5:08’de tuşla yendi. Sıkletinin şampiyonu Macar Ödeon Zombori’ye 5:35’te tuşla yenildi, altıncı oldu.
Yaşar Erkan 61kg. 8. Elendi.
Sadık Soğancı Srb. / – 66 kg
Hüseyin Erçetin Srb. / – 72 kg 7. Fransız Jean Jourlin’e 2-1 yenildi; İngiliz William Fox’u 3-0 yendi. Son maçında sıkletinin şampiyonu ABD’li F. Wyatt Lewis’e 5:59’da tuşla yenilip yedinci oldu.
M. Ahmet Kireççi Srb. / – 79 kg OLİMPİYAT OYUNLARINDA İLK MADALYAMIZ.
Alman Hans Schedler’i 3-0, isveçli Ludvig Lindblom’u 2-1, italyan Ercole Gallegati’yi 3-0, İsviçreli Ernst Krebs’i 2-1 sayıyla yendi. ABD’li Richard Lawrance Voliva’ya 2-1 say›yla yenilerek 3. oldu.
Mustafa Çakmak (Avcıoğlu) Srb. / – 87 kg Elendi.
Mehmet Çoban +87kg. Elendi.

LOS ANGELES 1932 X. YAZ OLİMPİYAT OYUNLARI
30 Temmuz – 14 Ağustos 1932 tarihleri arasında ABD’nin Los Angeles kentinde düzenlendi.
Oyunlara ülkemizden sporcu katılmadı.
Türkiye, yolun uzaklığı ve masrafların çokluğu nedeniyle bu Olimpiyata gidemedi.

1932 Olimpiyat Oyunları dünyanın büyük bir ekonomik bunalım yaşadığı yıllara denk gelse de, IOC atletlerin ulaşım ve yeme içme masraflarını karşılayarak Oyunların yapılmasını sağladı.
IOC, maraton koşmak için, Oyunlardan önce Los Angeles’a gelen 12 Olimpiyat madalyalı Paavo Nurmi’yi, amatörlük kurallarına uymadığı gerekçesiyle Olimpiyatlardan men etti.
Bu Oyunlarda ilk kez foto-finiş kameraları kullanıldı.
Madalya törenlerinde görmeye alıştığımız üç basamaklı podyum da izleyicilerle ilk kez bu Oyunlarda tanıştı. Önemli yarışmalarda Amerika kıtasına radyo yayını yapıldı. 14 yaşındaki Japon yüzücü Kusuo Kitamura (D: 09.10.1917), 1.500m serbestte birinci olarak, Oyunlar tarihinde, bireysel yarışmalarda altın madalya alan en genç erkek sporcu oldu.Büyük Buhran ve Kaliforniya’nın coğrafi konumu, Oyunların yüksek standartta gerçekleşmesine rağmen katılımın 1904’ten beri en düşük seviyede gerçekleşmesine neden oldu.
Futbol Olimpik Programdan tamamen çıkarıldı. Sporcu Köyü sadece erkeklere ayrılırken, kadın sporcular Chapman Park Hotel’de kaldılar.

– 1924 Olimpiyat oyunlarından öncekilerde Türkiye’ nin durumu ..
1896-ATİNA/YUNANİSTAN I.YAZ OLİMPİYAT OYUNLARI..KATILMADIK
1900-PARİS/FRANSA II. YAZ OLİMPİYAT OYUNLARI ..KATILMADIK
1904-ST LOUİS/ ABD III.YAZ OLİMPİYAT OYUNLARI KATILAMDIK.
1908-LONDRA/İNGİLTERE IV. OLİMPİYAT OYUNLARI BİR SPORCU İLE KATILDIK. Galatasaray Lisesi öğrencisi, Kurtuluş Gençlik Kulübü (Tatavla Heraklis) sporcusu Aleko Mulos, jimnastik dalında oyunlara katılarak Osmanlı Devleti’ni Olimpiyatlarda temsil eden ilk sporcu oldu…

1912-STOKHOLM /İSVEÇ V. YAZ OLİMPİYAT OYUNLARI İKİ SPORCU İLE KATILDIK.
Oyunlara katılan iki atletimizden Mıgırdiç Mıgıryan, sağ ve sol elle gülle atmada
7. olarak Olimpiyat Onur Kütüğüne adını yazdırmayı başaran ilk sporcumuz oldu.

1916-BERLİN/ALMANYA VI. YAZ OLİMPİYAT OYUNLARI .
1914 Yılında çıkan 1. I. Dünya Savaşı nedeniyle yapılamadı.

1920-ANVERS/BELÇİKA VII.YAZ OLİMPİYAT OYUNLARI .KATILMADIK.
Türkiye, Almanya, Avusturya-Macaristan (9) ve Bulgaristan ile birlikte
“I. Dünya Savaşını çıkaran ülkelerden biri olarak” oyunlara davet edilmedi…

Olimpiyat tarihimizde genel tablo;
-128 Yıllık(1896-2024) ” tarihinde ;Ülkemiz adına güreşip vefat edenleri rahmetle anarken ,hayatta olanlara da sağlık ve huzur içinde bir ömür geçirmelerini yüce Mevla dan dileriz.
Hatırlarsanız 24 Yıldır
“2000 SYDNEY ’ dan beri ,başta
Türkiye Gazetesindeki güreşiyorum köşesinde ,daha sonra ise www.guresiyorum.com
‘ da güncelleyerek kaleme aldık.

Türk Güreşçinin ;
Olimpiyat oyunlarındaki son madalya durumu hakkında bilgi;
Türk sporu;
Toplamda;
41 Altın-27 Gümüş ve 36 Bronz ile;
104 Madalya aldı.
Güreşte ise ;
29 Altın, 18 Gümüş ve 19 Bronz madalya ile 66 Madalya ile başı çekmiş durumda.( Atletizm; 1 Gümüş-2 Bronz/3 ,
Boks; 1 Altın – 3 Gümüş-3 Bronz/ 7 , Jimnastik/1,
Halter ; 8 Altın -1 Gümüş ve 2 Bronz/11 , Judo; 1 Altın -1 Bronz / 2 ,
Tekvando 1 Altın- 3 Gümüş ve 5 Bronz /9 , Karete / 4 ,
Okçuluk/1, madalya aldılar.

AMACIMIZ;
1896 yılından beri organize edilen Olimpiyat oyunlarına katılan, madalya alarak, istiklal marşımızı çaldırıp, bayrağımızı göndere çektiren güreşçilerimizi bu vesile ile gündeme getirmenin yanında aynı zamanda da; Genç yeteneklerimize hedef belirlemede yardımcı olup idollerini seçmelerinde belirleyici olup,2028/Los Angeles &2032 Brisbane Olimpiyatlarına hazırlamak..
-Kaynak olarak;

IOC-TMOK ve özellikle “Altuğ İstanbulluoğlu’nun yazdığı ve TMOK’ un hazırlattığı “1908-2008” adlı “TMOK’ un yüzüncü yılı” adlı eseri ve
“Son Yüz Yılda Türk Güreşi” den yararlandık.(www.guresiyorum.com ‘ da mevcut.)
Faydalanılan kaynak ve linkler..
Arşiv & Yayına Hazırlayan:
Kaynak: Hürriyet, (Kaynak: Milliyet, Cumhuriyet Gazetesi Olimpiyat Muharriri, AHMET İHSAN, Kaynak:
Yaşar Erkan Hayatı ve Güreşleri, 1946 “
Abdullah Bozdemir (Erzincan Nostalji)
Devamı; On gün sonra 3. Bölüm ;
1940-44 ve
1948 Londra Olimpiyat Oyunları. Altısı Altın olmak üzere tam On Bir madalya
Sizler için faydalı ve kaynak olarak kullanabileceğiniz linklerde şöyle..
https://www.olympic.org/
http://www.olimpiyatkomitesi.org.tr/Olimpiyat-Madalyalarimiz
https://unitedworldwrestling.org/event/olympic-games-0…
http://www.olimpiyatkomitesi.org.tr/…/Olimpiyat…/44/1
http://www.olimpiyatkomitesi.org.tr/…/Olimpiyatlar…/45/1

1924 Paris Olimpiyatı


İletişim: 05327757725-05053690202(Mesaj hattım)
– www.guresiyorum.com
Kişisel Web sitesi “ 2000-2024 “
– atakaratas53@gmail.com E-Posta Adresi https://www.youtube.com/channel/UCNYlEJ9orMuddHXYL8iUyig
You Tube Sayfası Mevcut Yaklaşık 1100 Video ve 2300 Civarında abonesi var
– Whatsap 05327757725
https://www.facebook.com/ata.karatas.9/
Facebook Ata Karataş ve https://www.facebook.com/guresiyorum
güreşiyorum
– https://www.instagram.com/atakaratas53/?hl=tr
İnstagram
– https://twitter.com/AtaAtakaratas53
Twitter
– Kitaplarım; Yaş Gruplarında Antrenman(Ortak), Grekoromen Güreş, Son Yüz Yılda Türk Güreşi, Hamza Yerlikaya, İGİK 1919(Ortak)…

Benzer Haberler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberi Paylaş

spot_img

Son Haberler

Bülten

Güncel kalmak için abone olun

avrupa yakası escortbeşiktaş escortbeyoğlu escortnişantaşı escortetiler escortesenyurt bayan escortbeylikdüzü bayan escortavcılar bayan escortşirinevler escortataköy escort