Güreşiyorum Porte 108.Bölüm Ahmet Taşçı

Güreşiyorum Porte 108.Bölüm. Ahmet TAŞÇI; Kırkpınar’ da ,9.Kez Başpehlivan. Cumhuriyet tarihinin rekortmeni. “Yaşayan Efsane” .Dünyanın da kabul ettiği Kırkpınar yağlı güreşlerinin ,en büyük Başpehlivanlarındandır. Başpehlivanlığı ilk kez 1990’da kazandı. Bu unvanını 2000 yılına kadar korudu. İki altın kemeri olan Taşçı’nın üçüncü altın kemeri de almasına ramak kalmıştı. Kırkpınar’da 17 kez finalde güreşti. Gerçekten müthiş.658 yıldır yapılmakta olan tarihi Kırkpınar güreşlerinde, altın kemer’ in üç sahibinden (Taşçı, Demir ve Çokal) başka ebedi bir isim hâlâ çıkmış değil. Ayrıca; Kırkpınar dışında’ da ;Antalya Elmalı’dan bir altın kemeri, Antalya Kemer’den bir altın kemeri, Kağıthane’den bir altın kemeri, Kocaeli Büyükşehir’den bir Altın kemeri, Balıkesir Kurt dereli Güreşleri’nden iki altın kemeri, Ankara Büyükşehir’den bir Altın kemeri, Tokat Pazar’dan bir Altın kemeri ….ve daha var. Onun kadar altın kemer sahibi olan şu anda yok. Kırkpınar’ da son yıllarda başta Japonlar olmak üzere bir çok ülkeden basın ve seyirci gelir. Not; Taşçı’nın birkaç anısı da var ,lütfen okumadan geçmeyiniz. Yakında “TAŞÇI “ ile hayatı film olacak.
Taşçı; 1960 yılında Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde doğdu.25 yaşına kadar sporla ilgilenmedi. Önceleri serbest olarak çalıştı. 1982’de İzmit’te bir lastik fabrikasına işçi olarak girdi. 1985 yılında güreşmeye karar verip ustası Kadir Birlik’ in antrenmanlarına katılınca fabrikadan ayrıldı.1992 yılında evlenen sahaların devi ve aynı zamanda sempatik tavırları güreş severlerin sevgisini kazanan Ahmet Taşçı, sade ve düzenli hayat sürmektedir
Devam edeceğiz ama bu gün ;
Ramazan Bayram’ nın ikinci günü bir temennide bulunayım dedim. “Bu bayram sevdiklerimiz ile uzak kalmış olsak da biliyoruz ki, gönüllerimiz, hislerimiz, duygularımız bir. Sizin ve tüm sevdiklerinizin sağlıklı, huzurlu, mutlu olduğu bir bayram temenni eder, Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız. Birde ; Lütfen; Sosyal Mesafe, Maske ,Hijyen ve kurallara uymayı ihmal etmeyelim..
Son sürat devam…
-Ahmet TAŞÇI; Karamürsel Belediyesi ve Levent Erdoğan Spor Kulübünde güreşe devam etmekte.Kırkpınar’ daki yıllara göre Altın kemer ve başpehlivanlıkları; (1990-1991-1992-1993) 1. Altın Kemer -(1995-1996-1997)-2. Altın Kemer-Ahmet Taşçı-(1999-2000)

Ahmet TAŞÇI’ dan önemli tespitler;
-Bazı güreşçilerin fizik olarak iyi hazırlandıklarını, ancak bazılarının da beyin olarak hazır olmadıkları dikkatimi çekti”.
-Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşler’ in olimpiyatları gibi.”
-Ustaya saygı;
Bu işin adabı terbiyesi ustayı çok da zorlamamayı gerektirir. Yol veriyoruz bir müddet sonra… Yani ben eski pehlivana ustaya yol vermiş olurum bazen. Bu pehlivanlığın terbiyesinde vardır; Kel Aliçolar’ da Kurtdereliler’ de de Koca Yusuflar’ da da olmuş şeylerdir bunlar. Pehlivanlık edep adap işidir.
-“Buradan bizi davet ediyorlar gidiyoruz ekip olarak orada güreşiyoruz. Japonya’ya kadar gittik. Sumocularla bile güreştim. Yağlı güreşin duyulması ve tanıtımı için her şeyi yaptım. ‘Sumocularla güreşilmez’ dendi. Eninde sonunda bir gösteri maçıydı ama çıktım güreştim.
-Cengiz Elbeye ile saha içinde çok çetin güreşler yaparak defalarca rakip olan Ahmet Taşçının Cengiz Elbeyeyle dostluğu herkes tarafından bilinmekte olup güreş tarihindeki kardeşlik ve centilmenlik kültürünü göstermişlerdir.
— Kırkpınar’da daimi altın kemeri iki kez kazanan “efsane güreşçi” Ahmet Taşçı’nın hayatı film olacak.”Efsane güreşçi” lakaplı başpehlivan Ahmet Taşçı’nın hayatının beyaz perdeye aktarılması dolayısıyla Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım ve yapımcıların katılımıyla protokol imza töreni düzenlendi.
Yapımcı Bilal Savdert, yaptığı açıklamada, filmin adının “Taşçı” olacağını belirterek, “Taşçı isimli film, Türk sporuna, Türk sinemasına güzel Karamürsel ilçemize ve bütün Türkiye’ye hayırlı olsun. Film, 1958 yılında Karamürsel’de dünyaya gelen Ahmet Taşçı’nın lastik fabrikasındaki işçilikten Kırkpınar şampiyonluğuna uzanan hayat hikayesini konu alıyor.” diye konuştu. Ahmet Taşçı da hayatının filme konu olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Benim için çok büyük bir olay ve gurur verici.” dedi. Filmin çekimlerinin martta başlaması planlanıyor.Kırkpınar’da üst üste üç kez başpehlivanlığa ulaşan güreşçinin elde ettiği daimi altın kemeri, bu şekilde iki defa kazanan Ahmet Taşçı, güreş otoriterlerince “yaşayan efsane” olarak nitelendiriliyor.
Kaynak: AA
-Karamürselli efsane güreşçi Ahmet Taşçı, Karamürsel Belediyesi Levent Erdoğan Spor Kulübü’nde yeni güreşçiler yetiştiriyor
-Ülkeleri ülke yapan tarihleri, kültürleri ve gelenekleridir. Bırakın 658 yıllık bir spor organizasyonunu, 658 yıllık bir tarihe sahip kaç devlet var ki!
-Bizi biz yapan değerlere biz sahip çıkmazsak kim çıkar ki!

“Benim için çok büyük bir olay ve gurur verici.”

Detay ekte..
“Taşçı ‘ nın hayatı filmde anlatılacak” .
Nasip olur ise Eylül ayında çekimler başlayacak.
‘Taşçı’ adı verilen film için “En iyi hikâye, gerçek hikâyedir” diyor.
Ahmet Taşçı’nın başarıya giden yolunu, Karamürsel’den ‘ağabeyleri’ Aydın Demir (1976, 77 ve 78) ve Hüseyin Çokal’ın (1982, 83 ve 84) başpehlivanlık başarıları açmış.

-Ahmet Taşçı, “Türkiye’de şu anda 3 bine yakın güreş yapan genç var.
Bu güreşçilerden 1000’e yakını Antalyalıdır.
Bir güreşçinin sistemli olarak çok iyi çalışması gerekiyor.
Ben her Kırkpınar öncesinde Karamürsel dağlarında baltayla günlerce odun kırmışımdır” diyor.
– Kırkpınar’daki yarışlarda iddialı olarak ‘14 boy’ yarışıyor.
– Başpehlivanlık güreşlerine 53 güreşçi katıldı. 5’i Antalyalı olan güreşçilerin 8’i çeyrek finale kaldı.
– Her yılki güreşleri tribünlerden dikkatle izleyen Ahmet Taşçı “Bazı güreşçilerin fizik olarak iyi hazırlandıklarını, ancak bazılarının da beyin olarak hazır olmadıkları dikkatimi çekti” dedi.
– Kırkpınar’da güreşenler Antalyalılardan sonra Karadenizliler (Samsun, Ordu) ağırlıklıydı.
– Yağlı güreşlerde Balkan kökenliler ağırlıklı idi. Bir grup seyirci ile konuşurken, “Çayırda olmasalar da minderde birçok Balkan kökenli güreşçilerimiz var” dediler. Konuk sıralarında güreşleri izleyenler bir konuya parmak bastılar, “güreş ile ilgili kuruluşların organlarına siyaseten getirilen kişilerin sporu gerilettiğini” öne sürüyorlar. Bunların çoğu güreş yapmamış, usta değiller; bu kişilerin ‘yandaşlığı’ güreşin sistemini bozuyor.
Yağlı güreşin bir ‘maraton koşusu’ gibi olması gerekiyormuş;
100, 500 metre koşusu gibi…
Güreşçi haftada 45 km koşacak,
320 kilo kaldıracak.
Kırkpınar’ın açılışında bazı aksaklıklar dikkati çekti.
Programda güreşler başladığında pehlivanlara daha saygın bir ortam hazırlanması gerekmez miydi?
Ülkeleri ülke yapan tarihleri, kültürleri ve gelenekleridir. Bırakın 658 yıllık bir spor organizasyonunu, 658 yıllık bir tarihe sahip kaç devlet var ki!
Bizi biz yapan değerlere biz sahip çıkmazsak kim çıkar ki!

Anılar
-Birincisi; “İnanın çok ama çok sevinçten gözyaşlarımı tutamamıştım. “
Tarihi Kırkpınar güreşlerinde büyük orta birincisi olmam benim için çok büyük bir anıdır. Halbuki ,Karamürsel’ den Saray içine giderken genel kanaat “ Bir kişi yense iyi olur “ düşüncesi hakimdi. Gerçi benimde aklımda ona yakın bir düşünce vardı. Acaba bir veya iki kişi yenebilir miyim ! Hayal kuruyordum. Birinci tur ve ikinci tur derken kendimi finalde buldum. Finalde de aynı yüksek performansı yakalayınca sıkletimde Şampiyon olmuştum. Birden baktım havalardayım.. Ne göreyim beni havaya kaldıranların hepsi “Karamürsel ‘ li .. İnanın çok ama çok sevinçten gözyaşlarımı tutamamıştım.

İkincisi ise;
Yıl 1984 ,Edirne’ ye ilk gidişim. Sabah ezanında ;
“Edirne’de Selimiye Cani’ de yatanlar, parklarda yatanlar ..”
Mimar Sinan’ ın Ustalık devri eseri olan muhteşem “Selimiye “ Camii’ de idik. Avluya indik. Edirne’ ye Kadir BİRLİK ile Hüseyin ÇOKAL’ ın güreşlerini izlemeye onlarla beraber gitmiştik.
O vakit ; Her iki Başpehlivan ‘ da ezeli rakiplerdi ve finale kalmışlardı. (Sonradan Kadir Birlik ise benim ustam olmuştu.)
Bu arada Edirne’ deki o esrarengiz ve bir o kadarda çekici olan şeyden bahsetmeden geçmeyeyim.
Edirne’de Selimiye Cani’ de yatanlar, parklarda yatanlar ..
Hemen sordum; !!
Otel yok mu ! Neden çayırlarda yatarlar..!
Dediler ki hepsi dolu !!
Lokantalar dolu, Hele Saray içi, iğne atsanız düşmez.
Biletlerin hepsi satılmış..
Büyük bir kalabalık. Hele ki Başpehlivan güreşlerinin son günü ,ne kadar anlatsam boş !!Gitmeyen o heyecanı yaşamayan’ nın ….
Bir tavsiye ; Nasip olur ise mutlaka gidiniz.
Bir yıl önceden Kırkpınar’ ı izlemek için hasretle beklerler.
İşte unutamadığım; Edirne/Saray içindeki büyülü ,masal misali
Muhteşem Kırkpınar..

KENDİ DİLİNDEN HAYATI

KADİR AHMET TAŞÇI

15.10.1958 tarihinde Kocaeli Karamürsel İlçesinde doğdum. Tarihi Kırkpınar Güreşlerinde 1986 Yılında Büyük Ota Birincisi,1987 Yılında Başaltı Birincisi,1988 yılında Baş Boyu Beşincisi, 1989 Baş Boyu Üçüncüsü, 1990-1991-1992- Yılları Baş Boyu Birincisi (Altın Kemer Sahibi ), 1993 Yılı Baş Boyu Birincisi, 1994 yılında Baş Boyu İkincisi,1995 Yılında Japonya 4.Dünya Sumo Üçüncüsü,1995-1996-1997 Yılları Baş Boyu Birincisi (Altın Kemer Sahibi) ,1998 Yılı Baş Boyu İkincisi,1999 Yılı Baş Boyu Birincisi,2001-2002-2004 Yılları Baş Boyu İkincisi ve 2005 Baş Boyu Üçüncüsü ve Antalya Elmalı Güreşleri, Balıkesir Kurtdereli, İstanbul Kağıthane, Antalya Kemer, Antalya Karaçula, Burdur Dirmil Güreşlerinde Altın Kemer sahibiyim. Karamürsel Belediyesi ve Levent Erdoğan Spor Kulübünde güreşe devam etmekteyim.

Ahmet Taşçı (d. 1960, Karamürsel, Kocaeli), Türkiye yağlı güreş başpehlivanı.
Karamürsel’e 2. altın kemeri getiren ve bu dalda hem kendisine hem de ilçeye bir rekor kazandıran Türkiye Başpehlivanı Ahmet Taşçı Karamürsel’de doğdu.
Taşçı, 25 yaşına kadar sporla pek ilgilenmedi. Önceleri serbest olarak çalıştı. 1982’de İzmit’te bir lastik fabrikasına işçi olarak girdi. 1985 yılında güreşmeye karar verip ustası Kadir Birlik’in antrenmanlarına katılınca fabrikadan ayrıldı. Taşçı, geç başlamasına rağmen bu spora çok çabuk ısındı ve sevdi; gücü ve kuvveti sayesinde de yağlı güreşe intibakı zor olmadı. Kısa süre sonra çayırlara çıkmaya başladı. Türk yağlı güreş severleri, Taşçı’yı böyle tanıdı.
Ahmet Taşçı, 1986 yılında Kırkpınar’da büyükorta birinciliğini, 1987 yılında başaltı birinciliğini, 1988’de başpehlivanlık beşinçiliğini, 1989’da da başpehlivanlık üçüncülüğü elde etti. Ahmet Taşçı, gücü ve kuvvetiyle yeşil sahaların bir devi olma yoluna girmişti artık. Rakipleri, etkili fiziği ve acı kuvveti karşısında pek tutunamıyorlardı. Taşçı, 1990 yılında, Kırkpınar Türkiye Başpehlivanlık Yağlı Güreşlerinde; ilk turda Recep Kılıç’ı, 2. turda Saffet Kayalı’yı, 3. turda Bülent Gürbüz’ü, 4. turda Reşit Karabacak’ı, finalde ise ustası Kadir Birlik’i yenerek Türkiye başpehlivanı oldu ve altın kemeri boynuna astı. Ahmet Taşçı, artık o altın kemeri, tıpkı Aydın Demir gibi boynundan hiç indirmeyecekti.
Ünlü güreşçi, 1991 yılındaki Kırkpınar güreşlerinde; Bekir Şahin’i ilk turda, Reşit Karabacak’ı ikinci turda (üçüncü turu boş çekerek atladı), Cengiz Elbeyi’yi dördüncü turda, Bülent Gürbüz’ü de finalde mağlup ederek ikinci başpehlivalık kürsüsüne çıktı.
Yeşil sahalarda bir yıldız olan Taşçı, Türkiye’nin yağlı güreş yapılan bütün bölgelerine davet edilmeye başlandı. Bu güreşlerde de birincilikler ve ödüller birbirini kovaladı.
1992 yılı Kırkpınar güreşleri çok önemliydi Ahmet Taşçı için. Bu güreşler için aylarca süren antrenmanlara girdi. Yine iyi bir formla Kırkpınar’da rakiplerinin karşısına dikildi. Tur sayısına göre Reşit Karabacak’ı, Bülent Gürbüz’ü, Cengiz Elbiya’yı, Saffet Kayalı’yı ve finalde de Abdullah Ersoy’u devirerek, altın kemerin temelli sahibi olduğunu teşcil ve ilan etti.
Kırkpınar yağlı güreşlerinde Karamürsel’e üçüncü kendisine ikinci altın kemeri kazandırmak için kararlı ve gayretli olan Ahmet Taşçı, 1993 yılında üst üste dördüncü kez Kırkpınar Başpehlivanlığı unvanını kazanarak yeni bir rekorunda sahibi oldu. Taşçı 1993 yılında, İbrahim Gümüş, Mehmet Gökçen, Necmi Koç ve Sezgin Yüksel’i yenerek ikinci altın kemerle buluştu.
Genç güreşçi, aynı yıl, 3 yıl üst üste kazandığı Tarihi Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri altın kemerini de kazandı.
1992 yılında evlenen sahaların devi ve aynı zamanda sempatik tavırları güreş severlerin sevgisini kazanan Ahmet Taşçı, sade ve düzenli hayat sürmektedir. Cengiz Elbeye ile saha içinde çok çetin güreşler yaparak defalarca rakip olan Ahmet Taşçının Cengiz Elbeyeyle dostluğu herkes tarafından bilinmekte olup güreş tarihindeki kardeşlik ve centilmenlik kültürünü göstermişlerdir.
Güreşçinin Kırkpınar Baş Pehlivanlıkları:
• 1990 yılında Kırkpınar Baş Pehlivanlığı
• 1991 yılında Kırkpınar Baş Pehlivanlığı
• 1992 yılında Kırkpınar Baş Pehlivanlığı
• 1993 yılında Kırkpınar Baş Pehlivanlığı
• 1994 yılında Baş Pehlivan Cengiz Elbeye olmuştur
• 1995 yılında Kırkpınar Baş Pehlivanlığı
• 1996 yılında Kırkpınar Baş Pehlivanlığı
• 1997 yılında Kırkpınar Baş Pehlivanlığı
• 1998 yılında Baş Pehlivan Cengiz Elbeye olmuştur
• 1999 yılında Kırkpınar Baş Pehlivanlığı
• 2000 yılında Kırkpınar Baş Pehlivanlığı

BASIN’ dan..
– TAŞÇI , şöyle konuştu:
-10 yıl rahip gibi yaşadım
Kırkpınar’da adını efsanelerin arasına yazdıran ve tam 9 kez şampiyon olan Ahmet Taşçı’nın formülü hazır; cinsellikten uzak durmak. Ünlü pehlivan, altın kemer almadan evlenmemiş
Kız arkadaşım hiç olmadı. O süre içinde hiç cinsellik yaşamadım. Pehlivanlık antrenmanını layıkıyla yapan adamın zaten öyle bir yaşamı olmaz. Canının çok fazla seks isteyeceğini zannetmiyorum. Çok çalışması, çok efor sarfetmesi lazım ki formunu tutsun ve sürekli kılsın. Çok da iyi dinlenmesi lazım. Bunlardan fırsat bulup da bir hanımla birlikte olması çok çok zor bir olay. Ben 25 yaşında başladım güreşe. Tam on yıl, 35 yaşıma kadar cinsel hayatım olmadı. Tamamen başarıya kilitlenmiştim. Benim on yılım bir rahip hayatı gibi geçmiştir. Başarımın en büyük sırrı buradadır. Eşim, çok anlayışlı bir insandı.
Karamüsellidir O da. İki sene nişanlı gezdik ve evlenmedik. Kemer alana kadar evlenmedik.” Sitem mi ediyor iyi mi oldu diyor siz karar verin. Çünkü başarılı pehlivan hayatından memnun. Mazbutluk pehlivanın kaderi yani.

-Ergün AYAZ/KARAMÜRSEL (Kocaeli), (DHA)- KOCAELİ’nin Karamürsel ilçesinde yaşayan Tarihi Kırkpınar güreşlerinin efsane güreşçisi Ahmet Taşçı, “Kırkpınar güreşlerinden 2 altın kemerle döndüm. 1999 ve 2000 yıllarında birinci oldum. 2001 yılında seyirciler yuhalayınca bıraktım. Bu şekilde üçüncü altın kemerden oldum” dedi.
Karamürselli efsane güreşçi Ahmet Taşçı, Karamürsel Belediyesi Levent Erdoğan Spor Kulübü’nde yeni güreşçiler yetiştiriyor. Ahmet Taşçı, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım ile birlikte denize girerken, çimenlerin üzerinde de birlikte yağlanarak güreş tuttu. Güreşe başladığı yıllarda hedefinde başpehlivanlık olduğunu söyleyen Ahmet Taşçı, “Güreşmeye Karamürsel’de Kadir Birlik ustanın yanında başladım. Karamürsel’de ben başladığımda bir altın kemer sahibi Aydın Demir vardı. Aydın Demir’in de çırağı Kadir Birlik. O dönemde Aydın Demir bu işi bırakmıştı. Tabi hedefimizde başpehlivan olmak vardı. Bu yüzden büyük ortadan başladım. 1985 yılında Edirne’de ilk turda yenildim ama bir sonraki yıl Kırkpınar’a ikinci gidişimde büyük orta birincisi oldum. Oradan başaltına terfi ettim. 1987 yılında başaltı birincisi oldum ve oradan başa terfi ettim. 1988’de baş beşincisi oldum. 1989’da baş üçüncüsü, 1990’da birinci, 1991’de birinci, 1992’de birinci olarak bir altın kemer sahibi oldum. 1993’te dördüncü kez birinci olduktan sonra 1994 yılında finalde çok yuhaladılar. Ben de rakibimin elini kaldırarak maçı bıraktım. Sonra 1995, 1996 ve 1997 yıllarında tekrar birinci olarak ikinci altın kemeri aldım. Yoluma devam ederken 1998 yılında yine çok yuhaladıkları için yine finalde maçı bıraktım. 1999 ve 2000 yıllarında da yine birinci oldum. 2001 yılında seyirciler yine yuhalayınca, yine bıraktım. Bu şekilde üçüncü altın kemerden oldum. Böyle bir güreş hayatımız oldu” dedi.
‘BENİM KADAR ALTIN KEMER SAHİBİ OLAN ŞU ANDA YOK’
Ahmet Taşçı, yağlı güreşlerde kendisinin kadar altın kemer sahibi olan kimse bulunmadığını belirterek, şöyle konuştu:
“Bugüne kadar Edirne’den 2 altın kemerim, Antalya Elmalı’dan 1 altın kemerim, Antalya Kemer’den altın kemerim, Kağıthane’den altın kemerim, Kocaeli Büyükşehir’den altın kemerim, Balıkesir Kurtyeri Güreşleri’nden 2 altın kemerim, Ankara Büyükşehir’den altın kemerim, Tokat Pazar’dan altın kemerim var. Tam bilmiyorum ama bir 10-15 tane altın kemerim var. Arada unuttuklarım var. Benim kadar altın kemer sahibi olan şu anda yok. Kırkpınar’da Cumhuriyet tarihinin rekortmeniyim. Kırkpınar’da Cumhuriyet tarihinde altın kemer alan 4 kişi var. Birincisi Ordulu Mustafa Bük, ikincisi Karamürselli Aydın Demir, üçüncüsü Denizlili Hüseyin Çokal, dördüncüsü de benim. Ama bende iki tane var. Bugüne kadar 4 kişiye 5 altın kemer çıkmış geçtiğimiz yüzyılda Edirne’den.”
Kurallar gereği Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde ebedi altın kemerin sahibi olmak için 3 kez üst üste başpehlivan olmak gerekiyor.

-Kendine has ritüelleriyle 658 yıllık bitmeyen güreşin efsanesi Kırkpınar, gelenekleriyle mirası geleceğe taşımayı sürdürüyor. Kırkpınar yağlı güreşleri dün başladı. Bugün ve yarın yapılacak karşılaşmalarla devam ediyor. İşte Türk güreşinin en büyük organizasyonu olarak kabul edilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanlarının listesi…
– güreşe başlamış olsaydı bu kırılması ve başarılması güç rekorları kadar daha başarı elde edebilirdi.
O ‘nun dayanıklılığı ve inatçı güreşi ona bu başarıyı getirdi. Ahmet taşçı, geçmişin muhteşem zaferlerinden uzak da olsa aktif güreş yaşamına devam etmektedir. 10 mart 2010 tarihli “Orhan Ayhan’la spor” adlı programda Kel Aliçonun 56 yaşında başpehlivanlık kazanarak kırdığı rekoru kırmak istediğini ve bunun için çok çalıştığını söylemiştir.
1990 yılında, Kırkpınar Türkiye Başpehlivanlık Yağlı Güreşlerinde; ilk turda Recep Kılıç’ı, 2. turda Saffet Kayalı’ yı, 3. turda Bülent Gürbüz’ü, 4. turda Reşit Karabacak’ı, finalde ise ustası Kadir Birlik’ i yenerek Türkiye başpehlivanı oldu ve altın kemeri boynuna astı.
Türkiye’de yağlı güreş oteritelerinin bir görüşüne göre; eğer Ahmet Taşçı çocuk yaşta güreşe başlamış olsaydı bu kırılması ve başarılması güç rekorları kadar daha başarı elde edebilirdi.
Genç güreşçi, aynı yıl, 3 yıl üst üste kazandığı Tarihi Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri altın kemerini de kazandı.
“Bugüne kadar Edirne’den 2 altın kemerim, Antalya Elmalı’dan 1 altın kemerim, Antalya Kemer’den altın kemerim, Kağıthane’den altın kemerim, Kocaeli Büyükşehir’den altın kemerim, Balıkesir Kurtyeri Güreşleri’nden 2 altın kemerim, Ankara Büyükşehir’den altın kemerim, Tokat Pazar’dan altın kemerim var. Tam bilmiyorum ama bir 10-15 tane altın kemerim var. Arada unuttuklarım var. Benim kadar altın kemer sahibi olan şu anda yok. Kırkpınar’da Cumhuriyet tarihinin rekortmeniyim. Kırkpınar’da Cumhuriyet tarihinde altın kemer alan 4 kişi var. Birincisi Ordulu Mustafa Bük, ikincisi Karamürselli Aydın Demir, üçüncüsü Denizlili Hüseyin Çokal, dördüncüsü de benim. Ama bende iki tane var. Bugüne kadar 4 kişiye 5 altın kemer çıkmış geçtiğimiz yüzyılda Edirne’den.”
Kurallar gereği Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde ebedi altın kemerin sahibi olmak için 3 kez üst üste başpehlivan olmak gerekiyor.

– Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde yaşayan efsane başpehlivan Ahmet Taşçı’ın (59) hayatı, beyaz perdeye taşınıyor. ‘Taşçı’ adının verileceği filmin ekim ayında vizyona girmesi planlanıyor. Kırkpınar’da 9 kez başpehlivanlık kürsüsüne çıkan Ahmet Taşçı’nın hayatı beyaz perdeye taşınıyor. Nisan ayının ilk haftasında Karamürsel’de başlayacak olan çekimler için bugün protokol imzalandı. Düzenlenen imza törenine Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, filmin yapımcısı Bilal Savdert, Ahmet Taşçı ve dizi oyuncusu Esin Civangil katıldı. Yaklaşık 3 milyon TL’ye mal olması tahmin edilen sinema filminin Ekim ayında vizyona girmesi planlanıyor. Filmin yapımcısı Bilal Savdert, ülkemize mal olmuş bu tür değerlerin beyaz perdeye aktaracak olmalarından dolayı heyecan duyduklarını belirterek, “Bilindiği üzere son zamanlarda sinemada yeni bir akım başladı. Bu akım geçmişte özlem duyulan sanatçılar, sporcular ve hatta bir yarış atı gibi ünlü kişilerin hayatları sinema filmi olarak hayata geçirildi. Bizler de bu projelerin tuttuğunu gördük. Bu anlamda biz de yeni bir film çıkarıp yaşayan efsane Ahmet Taşçı ağabeyimizin hayatını çekelim istedik. Bizim bu teklifimizi kabul edip bizi kırmayan Ahmet Taşçı ağabeyimize teşekkür ederiz” dedi.

Ahmet TAŞÇI ’ dan. Biyografi..
Ahmet Taşçı
________________________________________
Türkiye Yağlı Güreş Başpehlivanı
________________________________________
1960 yılında Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde doğdu.
25 yaşına kadar sporla ilgilenmedi. Önceleri serbest olarak çalıştı. 1982’de İzmit’te bir lastik fabrikasına işçi olarak girdi. 1985 yılında güreşmeye karar verip ustası Kadir Birlik’in antremanlarına katılınca fabrikadan ayrıldı.

Geç başlamasına rağmen bu spora çok çabuk ısındı ve sevdi. Kısa süre sonra çayırlara çıkmaya başladı.

1986 yılında Kırkpınar’da büyük orta birinciliğini, 1987 yılında başaltı birinciliğini, 1988’de başpehlivanlık beşinciliğini, 1989’da başpehlivanlık üçüncülüğü elde etti.

1990 yılında, Kırkpınar Türkiye Başpehlivanlık Yağlı Güreşlerinde; ilk turda Recep Kılıç’ı, 2. turda Saffet Kayalı’ yı, 3. turda Bülent Gürbüz’ü, 4. turda Reşit Karabacak’ı, finalde ise ustası Kadir Birlik’ i yenerek Türkiye başpehlivanı oldu ve altın kemeri boynuna astı.

1991 yılındaki Kırkpınar güreşlerinde; Bekir Şahin’i ilk turda, Reşit Karabacak’ı ikinci turda (üçüncü turu boş çekerek atladı), Cengiz Elbeyi’yi dördüncü turda, Bülent Gürbüz’ü de finalde mağlup ederek ikinci başpehlivalık kürsüsüne çıktı.

1992 yılı Kırkpınar güreşleri çok önemliydi Ahmet Taşçı için. Tur sayısına göre Reşit Karabacak’ı, Bülent Gürbüz’ü, Cengiz Elbiya’yı, Saffet Kayalı’yı ve finalde de Abdullah Ersoy’u devirerek, altın kemerin temelli sahibi olduğunu tescil etti.

1993 yılında üst üste dördüncü kez Kırkpınar Başpehlivanlığı unvanını kazanarak yeni bir rekorunda sahibi oldu.

1993 yılında, İbrahim Gümüş, Mehmet Gökçen, Necmi Koç ve Sezgin Yüksel’i yenerek ikinci altın kemerle buluştu.

Aynı yıl, 3 yıl üst üste kazandığı Tarihi Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri altın kemerini de kazandı.

1992 yılında evlendi. Sade ve düzenli hayat sürmeketedir.
________________________________________
Kırkpınar Baş Pehlivanlıkları:
1990 yılında Kırkpınar Baş Pehlivanlığı
1991 yılında Kırkpınar Baş Pehlivanlığı
1992 yılında Kırkpınar Baş Pehlivanlığı
1993 yılında Kırkpınar Baş Pehlivanlığı
1994 yılında başpehlivan (Cengiz Elbeye)
1995 yılında Kırkpınar Baş Pehlivanlığı
1996 yılında Kırkpınar Baş Pehlivanlığı
1997 yılında Kırkpınar Baş Pehlivanlığı
1998 yılında başpehlivan (Cengiz Elbeye)
1999 yılında Kırkpınar Baş Pehlivanlığı
2000 yılında Kırkpınar Baş Pehlivanlığı
CUMHURİYET DÖNEMİ BAŞPEHLİVANLAR
1- Arnavut Benli Abdullah-(1924)2- Geçkinlili Yusuf Pehlivan-(1925)
3- Edirne Çömlek köylü Kara Emin-(1926)4- Manisalı Rıfat Güreşen-(1927)
5- Gostivarlı Mülâyim Pehlivan (Acar)-(1928)6- Gostivarlı Mülayim Pehlivan-(1929)
7- Kara Ali Acar-(1930)8- Edirneli Himmet Pehlivan-Çoban Mehmet (1931)
9- Kara Ali Acar –(1932)10- Hüseyin Alkaya –(1933)
11- Gostivarlı Mülayim Pehlivan ile Hüseyin Alkaya-(1934)
12- Hüseyin Alkaya-(1935-1936-1937-1938-1939-1940-1941-1942)
13- Kozpınarlı İbrahim-(1943)14- Süleyman Ertaş-(1944)
15- Babaeskili İbrahim Erdi-(1945)16- Sındırgılı Şerif Ünal-(1946)
17- İsmail Çolak – Süleyman Ertaş-(1947)18- Babaeskili Mustafa Yenici-(1948)
19- Sındırgılı Şerif Ünal-(194920- Süleyman Ertaş-(1950)
21- İrfan Atan-(1951)22- Tarzan Mehmet-(1952)
23- İrfan Atan-(1953)24- İbrahim Karabacak-(1954)
25- İrfan Atan-(1955)26- İbrahim Karabacak-(1956)
27- Hasan Acar-(1957)28- Adil Atan-(1958)
29- İbrahim Karabacak-(1959-1960)30- Mehmet Ali Yağcı-(1961)
31- Mehmet Ali Yağcı ile Ali Çelik (1962)32- Sezai Kanmaz-(1963)
33- Mehmet Ali Yağcı-(1964)34- Ali Çelik-(1965)
35- Ordulu Mustafa Bük-(1966-1967-1968) Altın Kemer
36- Babaeskili Nazmi Uzun-(1969)37- Ali Çelik ile Aydın Demir-(1970)
38- Hasan Şahin-(1971)39- Mustafa Yıldız-(1972)
40- Davut Yılmaz-(1973)41- Ali Çelik-(1974)
42- Güreşler Belediye tarafından iptal edilmiştir.(1975)
43- Aydın Demir-(1976-1977-1978)-Altın Kemer
44- Sabri Acar-(1979)45- Mehmet Güçlü-(1980)
46- Mustafa Yıldız-(1981)
47- Hüseyin Çokal-(1982-1983-1984)-Altın Kemer
48- Sabri Acar-(1985)49- İbrahim Gümüş-(1986)
50- Recep Kılıç-(1987)51- Recep Gürbüz-(1988)
52- Saffet Kayalı-(1989)
53- Ahmet Taşçı-(1990-1991-1992-1993) Altın Kemer
54- Cengiz Elbeye –(1994)
55- Ahmet Taşçı-(1995-1996-1997)-Altın Kemer
56- Cengiz Elbeye-(1998)57- Ahmet Taşçı-(1999-2000)
58- Vedat Ergin-(2001)59- Hasan Tuna-(2002)
60- Kenan Şimşek-(2003) 61- Recep Kara-(2004)
62- Şaban Yılmaz-(2005)63- Osman Aynur-(2006)
64- Recep Kara-(2007-2008)65- Mehmet Yeşilyeşil-(2009-2010)
66- Ali Gürbüz-(2011-2012)67- İsmail Balaban-(2013)
68- Fatih Atlı- (2014)69- Orhan Okulu- (2015)
70- Recep KARA- (2016)71- İsmail Balaban (2017)
72- Orhan Okulu- (2018)73-Ali GÜRBÜZ –(2019)
………………Linkler..
https://www.takvim.com.tr/guncel/2010/07/25/10_yil_rahip_gibi_yasadim
https://www.ntv.com.tr/spor/efsanenin-hayatini-film-oluyor,xFW0fK3_YUafn23dD0WEIQ

https://www.youtube.com/watch?v=gBVPVTyzMGc
https://www.posta.com.tr/kirkpinar-baspehlivanlari-listesi-2177948
https://www.youtube.com/watch?v=FOVHoPmD5Kk
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/yalcin-bayer/658-yillik-destan-kirkpinar-ve-pehlivanlar-pehlivani-ahmet-tasci-41269097
https://www.haberler.com/efsane-guresci-ahmet-tasci-nin-hayati-film-oluyor-11719552-haberi/
-https://www.hurriyet.com.tr/efsane-guresci-ahmet-tasci-yuhaladilar-ucuncu-40944089
Dediğim gibi yazacak çok şey var..
ve dahi güreşi için yaptığı önemli katkılar nedeniyle
Ahmet TAŞÇI ’ dan
Allah razı olsun..
Dedim ya
Sayfalar yetmez hayatını yazmaya..
…………………….
Daha önce
107 Değerli Şahsiyeti yayınladık.
Aralık 2019’ da ile
1. Proje olarak “Portre” dizisine başlamıştık.
2.Proje olarak ise; “Olimpiyatlar’ da Türk güreşi (En son 2016 Rio Olimpiyat oyunlarının yayınlandık ve sona erdi.)
Dediğim gibi bu konuda önerilerinize de açığız.
Başta; Ömer Suzan hocam ile Yusuf Taşkan ve diğer destek veren herkesten Allah arzı olsun
Whatsap; 05327757725-
Not: Toplu fotoğraf ve video Facebook sayfamda..
Not;1 Listede daha bir çok değerli isim var sırası geldikçe yayınlayacağız ..
Not; 2; 107 Değerli şahsiyeti bu “Güreşiyorum/Portre” de elimizden geldiği kadarı ile ;
Türk sporu ve dahi Güreşine katkılarından dolayı dile getirmeye çalışıyoruz.
Eksiğimiz, hatamızda oluyor.
Bu kadar uzun bir ömrü bir veya iki sayfaya sığdırmaya çalışıyoruz.
Esasında her biri onlarca sayfayı hak ediyor..
Özellikle Güreş yazarı günümüzde bir elin parmakları kadar bile değil.
Benden “GÜREŞİYORUM “ olarak bu kadar.
Hakkı geçen vardır mutlaka, helal etmeniz dileği ile.
Not;3 ; Şu anda aktif güreşen ve Avrupa, Dünya ile Olimpiyat Şampiyonlarını daha sonra inşallah..
Not; 4 Haber sırası ile; Önce www.guresiyorum.com ,Facebook(Toplu Fotoğraflar en çok orda(En fazla 80 Fotoğraf) ,YouTube(Güreş ile ilgili 232 Video yayınladım ..), İnstagram (En fazla 10 Fotoğraf ve kısıtlı metin ), Twiteer(En fazla 4 Fotoğraf) ve Whatsapp gruplarında paylaşıyorum. (Whatsapp gruplarına eklenmek isteyen istekte bulunabilir ) 0505 369 02 02 ‘den de Bazen Cep mesajları atıyorum.(Buradan da artık seyrek atıyorum )
Not: Toplu fotoğraf ve video Facebook sayfamda.
DERECELERİ; Kaynak ; www.unitedworldwretling.org

Benzer Haberler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberi Paylaş

spot_img

Son Haberler

Bülten

Güncel kalmak için abone olun

avrupa yakası escortbeşiktaş escortbeyoğlu escortnişantaşı escortetiler escortesenyurt bayan escortbeylikdüzü bayan escortavcılar bayan escortşirinevler escortataköy escort