Güreşiyorum portre 26 Y. Seçkin Saruhan

Güreşiyorum portre/26. Y. Seçkin SARUHAN ;
Güreşçi olma,spora kattığı eser ve farklı açıdan bakış,
sivil spor yaşamından,Kara gücü komutanlığı ve genç yaşta emeklilik diğer…
26.Güreşiyorum/Portre’ye ;Seçkin hocamızın önemli bir tespiti ile başlayalım;
-“Bir insan güreşçi doğar ve öleceği güne kadar yaşar güreşi. Çoğu zaman anlatılmaz,yenmek ve yenilmek duygusunun en yüksek yaşandığı bir arenadır güreş.
“Milletimin, devletimin sporudur güreş. Ay yıldızlı bayrak dalgalandıkça öylede kalacaktır……”
Anlamlı sözlerden sonra …
-Çeşitli nedenlerle aktif spor yaşamını kısa sürede noktalayıp, teknik adam olarak TSK’ da ve sivil milli takımlarda ,yıllarca başarılı bir performans ile sona eren ; antrenörlük ve en son olarak’ ta Hamza YERLİKAYA döneminde As Başkan olarak görev yapma başarısı..
Yaşı henüz elli ;Türk sporuna daha vereceği emekler var.
-Kara Gücüne Tesis kazandırma ve burada baş rolde olmakta farklı bir çaba.
“Şehit Piyade Teğmen Mehmet KOLCU Güreş ve Kamp Eğitim Merkezi” açılışına davet edilmiştik.
Ne kadar sevinmiştik.
Ekim ayı içerisinde Askeri Oyunları Dünya Şampiyonası yemin töreni ile daha önce komutanlıklarını yaptığı güreşçilerle toplu bir resim çekip paylaşması anlamlı ve bir o kadarda güzeldi..

-Güreşe başlama ise; 1984 Yılında ,benimde teknik adam olarak görev yaptığım dönemde (Henüz antrenörlüğe yeni başlamıştım ) İst. Güreş İhtisas Kulübü 1919’ ‘da güreşe arkadaşı Yesugay AKSAKAL ve birkaç kişi ile beraber yazıldı. Allah rahmet eylesin. Seçkin hocamın babası
Hayrettin bey ve Yesugay’ın babası Aykan abi ,her vakit çocuklarını takip ederlerdi.
Yukarıda dediğim gibi aktif spor hayatından çok ,
Türk güreşine ve dahi sporuna ;
Teknik adam ve yönetici olarak çok şey kazandırdı.
-Öğrenim durumu; Beşiktaş Atatatürk Lisesi,Marmara Üniversitesi,Yüksek Lisans ve TSK/ Kara Gücünde spora devam…
-Eğitim durumu; Yurt içi ve dışındaki kur ve seminerlerle gelişim ile üst düzey eğitim devam etti. (Bir çok serttifka ve diploma aldı. İngilizce’ yi iyi konuşur.)
-2004 Atina Olimpiyat Oyunlarında ; Seçkin hocam,Macidov Kamandar ile benimde olduğum ekiple ,Osman ŞANSAL’ ın başkanlığında alınan önemli madalyalar oldu.
– Yönetici olarak; CISM Güreş Komitesi Başkanlığına seçildi. Hamza Yerlikaya’nın eski komutanı ve antrenörü olan Seçkin Saruhan ile yolları bu kez de Asrın Güreşçisi’nin başkanlık görevini yaptığı Güreş Federasyonu’ nda kesişti.Başkan Yardımcısı oldu.
-Sportif Performans;
1. Kara Gücü olarak;
Zirve’ de ;Kara Gücü’ de başta
1991 Yılı olmak üzere,Bir çok Ordular arası Dünya şampiyonası ve Ordular arası Askeri oyunlarda ;
Takım olarak alınan kupa ve ferdi madalyaları buraya yazmak sayfalar sürer..

2. Grekoromen Gen ve A Takım olarak ; İlklere imza atan ekiplerde eknik adam ve antrenör olarak görev yaptı.
26-30 Eylül 2006 Tarihinde Çinde yapılan Büyükler Grekoromen Güreş Dünya Şampiyonasında ‘Cumhuriyet tarihinde ilk kez’ takım halinde Dünya Şampiyonu olan Grekoromen Güreş A-Milli Takımında Teknik Direktör olarak ekipte görev yapması,aynı yıl takım olarak Avrupa Şampiyonluğu ile sonrasında Dünya kupasındaki başarılarda üst düzey görev alması,(Mehmet Açak,Hakkı başar ve Erdoğan Koçak aynı ekipte idiler. )
Başlıca yorum ve düşünceleri de şöyle;
“Çok zor bir spordur güreş, Her sporcu,antrenör ve idarecinin yapabileceği bir uğraş değildir. Özel insanlar güreşle uğraşır.Yorumsuz bir disiplin, net bir itaat gerektirir. “
“Bir dengedir güreş, ince bir ayardır.Bir güreşçinin bulunduğu bir yerde renk görürsünüz,mertlik ve onur duygusunu hissedersiniz.Bir güreşçi çoğu insanın yapamadığı işleri yapabilir,güreşçinin becerebildiği işleri herkes yapamaz.Medeni cesareti çok üst seviyededir.” “
-Her iki oğlunda ; Türk güreşinin gururları olan ;
Hamza ve Şeref’ adını vermiş, Şeref aktif olarak babasının izinden giderek spora ,yüzme branşında aldığı başarılı derecelerle adından sık sık söz ettirmektedir.
…………………
Devam edelim…. Linkler… Asrın ikilisi!
Hamza Yerlikaya’nın eski komutanı ve antrenörü olan Seçkin Saruhan ile yolları bu kez de Asrın Güreşçisi’nin başkanlık görevini yaptıığı Güreş Federasyonu’nda kesişti
http://www.milliyet.com.tr/skorer/asrin-ikilisi-1635941
Seçkin Saruhan, CISM Güreş Komitesi Başkanlığına seçildi
https://www.mynet.com/seckin-saruhan-cism-gures-komitesi-baskanligina-secildi-180100103447
Künyesi;
Y. Seçkin Saruhan (1969 – …. )
BİNBAŞI
GREKOROMEN GÜREŞ A-MİLLİ TAKIM VE TSK GÜREŞ MİLLİ TAKIMLARI TEKNİK DİREKTÖRÜ
• 29 Aralık 1969 İstanbul doğumlu
• 1984 yılında İstanbul Güreş İhtisasa kulübünde güreşe başladı
• 1989 yılında ilk kez milli mayoyu giydi
• 1993 yılında Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim dalında ‘ Güreş Sporunun Psiko Sosyal yönü üzerine araştırmalar ‘ isimli teziyle yüksek lisans eğitimini tamamladı
• 1992 yılından itibaren K.K.Gücü ve T.S.K Güreş Milli takımlar teknik direktörlüğü görevini yürütmektedir
• Aynı zamanda sivilde; Grekoromen Genç Milli Takım Antrenörlüğü( 1996 )
• Grekoromen Genç Milli Takım Teknik Direktörlüğü ( 1997,2001) ve Grekoromen A Milli Takım Antrenörlüğü (2002-2004 )görevlerinde bulunmuştur.
• 2002 yılında İtalya’da yapılan ‘ULUSLAR ARASI ANTRENÖR KURSU ‘NU bitirdi.
• 2004 Yılı Atina Olimpiyatlarında Grekoromen A-Milli Takım Antrenörü olarak görev yapmış olup, yılın Teknik Direktörü ( 1995 ) ve en iyi Antrenör/Best Coach (CISM 2004 ) ödülleri bulunmaktadır.
• 26-30 Eylül 2006 Tarihinde Çinde yapılan Büyükler Grekoromen Güreş Dünya Şampiyonasında ‘Cumhuriyet tarihinde ilk kez’ takım halinde Dünya Şampiyonu olan Grekoromen Güreş A-Milli Takımında Teknik Direktör olarak görev yapmıştır.( Ekipte olan diğer teknik ekip ;Mehmet ACAK -Erdoğan KOÇAK -Hakkı BAŞAR,Sporcular ise; )
_______________________________________
Güreş hakkındaki görüşleri şöyle;’ Mesleğim gereği müsabık olarak çok kısa güreş yapabildim. 20 yaşında güreşi bırakmak zorunda kaldım.Ancak güreşe olan özlemimi antrenörlük yaparak giderdim.Antrenörlük hayatımda gerek silahlı Kuvvetlerde, gerekse sivilde çok çalıştım.emek verdim.Şükürler olsun ki çabalarımın karşılığını alıyorum.
Görev yaptığım takımlar ülkemi ve bayrağımızı gururla temsil ederek başarıdan başarıya koştular.
Bir sevdadır güreş.Bana göre güreş Türk’ü ve Türklüğü anlatıyor.Anadolu’nun her yerinde güreş yapan, yapanları tanıyan veya güreş seyretmeye koşa koşa giden insanları bulabilirsiniz.Bu milletin tarihinde;Orta Asya’dan Selçuklu’ya, Osmanlıdan Türkiye Cumhuriyetine kadar her dönemde güreş kahramanlıkları görürsünüz.
Türk toplumunun tarihten gelen milli ve manevi değerlerine karşılıksız bağlı, bayrağını bilen ve yüceltme ateşiyle yanan bir yürekle yetişir güreşçiler.
Bir dengedir güreş, ince bir ayardır.Bir güreşçinin bulunduğu bir yerde renk görürsünüz,mertlik ve onur duygusunu hissedersiniz.Bir güreşçi çoğu insanın yapamadığı işleri yapabilir,güreşçinin becerebildiği işleri herkes yapamaz.Medeni cesareti çok üst seviyededir.
Çok zor bir spordur güreş, Her sporcu,antrenör ve idarecinin yapabileceği bir uğraş değildir. Özel insanlar güreşle uğraşır.Yorumsuz bir disiplin, net bir itaat gerektirir.
Güreşin doktoru, masöründe dahi meslektaşlarına göre belirgin bir fark görürsünüz. Bazen güreşe karşı; türlü düzenler,oyunlarla karşılaşabilirsiniz.Ama bu güreş camiasını yıldırmaz,aksine kan yapar.Daha bir sevdayla, daha bir hırsla sarılırlar Ata sporuna.
Bir insan güreşçi doğar ve öleceği güne kadar yaşar güreşi.Çoğu zaman anlatılmaz,yenmek ve yenilmek duygusunun en yüksek yaşandığı bir arenadır güreş.
Milletimin, devletimin sporudur güreş. Ayyıldızlı bayrak dalgalandıkça öylede kalacaktır……

Asrın ikilisi!
Hamza Yerlikaya’nın eski komutanı ve antrenörü olan Seçkin Saruhan ile yolları bu kez de Asrın Güreşçisi’nin başkanlık görevini yaptıığı Güreş Federasyonu’nda kesişti
http://www.milliyet.com.tr/skorer/asrin-ikilisi-1635941

Dünyaya “Türk gibi güçlü” dedirtenler, tarihe nam salmış güreşçilerimizdir. Olimpik bir spor dalı olan güreş ile Türkler özdeşleştirilirken bunda, bu işe gönül verenlerin büyük çabası ve inancı vardır.
Bütün hayatını güreşe adamış isimlerden biri de Seçkin Saruhan…
Birçok şampiyon güreşçi yetiştiren, hatta Hamza Yerlikaya ve Şeref Eroğlu’na antrenörlük yaparken kazandıkları büyük başarılarından sonra onların isimlerini oğullarına verecek kadar bu spor dalını içselleştirmiş spor insanı…
1996-2011 yılları arası Grekoromen Güreş Millî Takımlarında teknik direktörlük, 2011-2014 yılları arası CISM (Dünya Askerî Spor Konseyi) Güreş Başkanlığı, 2012-2013 yılları arasında Türkiye Güreş Federasyonu Başkan Vekilliği, 2013-2014 yılları arasında TSK Spor Gücü Komutanlığı…
Bunlar Seçkin Saruhan’ın güreş kariyerinde üstlendiği görevler.
Ancak bunlar bir yana, 2006 yılında Cumhuriyet tarihinde ilk defa takım hâlinde dünya şampiyonu olan “Grekoromen Güreş A Millî Takımı”nın teknik direktörlüğünü yapmış bir isim…
Seçkin Saruhan’ı “Yeni Düşünce” adına sporla dolu yoğun temposu arasında ziyaret ettik. Sporun ne olduğunu basit bir dille anlattı bize.
Seçkin Saruhan’a göre spor, dünyada uğraşılabilecek en güzel şey… Sporu bilim ya da sanata benzetiyor. Kabiliyetli özel insanların kıymetli işler yaptığı ayrıcalıklı bir alan… Sporu ikiye ayırıyor: Ömür boyu sağlıklı yaşam için yapılan spor ve müsabık yani yarışmacı olarak yapılan spor.

Türkiye’de spora olan yaklaşımı sorduğumuzda söyledikleri çarpıcı…
“En başta şunu söylemek isterim:
Amatör sporla uğraşan, bu konuda emek veren herkes gibi ben de ülkemizde spor denildiği zaman insanların aklına ilk olarak futbolun gelmesine karşıyım.
Ülkemizde birçok amatör branşın hak ettiği yerde olmadığını üzülerek görüyoruz. Buna karşın son yıllarda futbol dışındaki branşlara da yatırımlar yapıldığını açık yüreklilikle söylemek gerekir. Özellikle tesisleşme anlamında büyük imkânlar sağlandı. Ama önemli olan bu tesislerin içini doldurabilmek, hakkını verebilmek… Bunu da yetişmiş, özel eğitimlerden geçmiş eğiticiler ve yöneticiler yapacaktır. Dünyada sporda başarının birinci şartı olarak hep tesis ve malzeme olarak zikredilir. Bu konuyu önemli ölçüde hallettik. Sırada başarılı sporcular ve şampiyonlar çıkartacak uzman kadrolara ihtiyaç var.”
Peki güreşte durum ne?
“Her şeyden önce şunu söyleyeyim.
Türkler ata sporlarını hep ayakta tutacaklar, başarısı da sürekli olarak devam edecek. Çünkü ata sporu unvanını, güreşi Türkler icat ettiği için değil, tarih boyunca güreş yaptıkları için alınmıştır.
Ülkemizin birçok beldesinde festival, şenlik, kurtuluş günü, düğün gibi kutlamalarda, hınca hınç seyirci dolu meydanlarda, kıran kırana güreş tutar Türk çocukları…
“Türk gibi kuvvetli” ya da “Osmanlı tokadı” namının temeli, büyük güreşçilerimizin yapmış oldukları müsabakalara dayanır. Büyük Atatürk: “Harman yerlerinde henüz yürümeye yeni başlamış köylü çocuklarını güreş yaparken görebilirsiniz.”,
“Benim en çok sevdiğim spor güreştir.” diye bahseder ata sporumuzdan.
Dünyada Türkler gibi; aileler bir araya geldiklerinde, çocuklarını güreştirip seyreden ve onların mücadelesinden haz duyan belki ancak birkaç millet daha vardır. Ünlü Tarihçi Heroid Lond, “Cengiz Han” adlı eserinde Türklerden söz ederken
“Bu ülkede ata binmeyen, güreş yapmayan adama kız bile vermezler.” demiştir. Hz. Peygamber güreş yapmış,
“Pirimiz Hz. Hamza demişizdir. Ata sporumuz efsane şampiyonlar çıkartmıştır.”

Tarihimizle gurur duyuyoruz ancak Türk sporunun özellikle iddialı olduğu branşlarda istenilen başarıyı yakalayamadığı da bir gerçek. Ne düşünüyorsunuz ne yapılmalı?
“Eğer yetkili bir mevkide olsaydım mevcut eğitim sistemini tamamen değiştirirdim. Ben sporun müsabık (yarışmacı) olarak yapılmasından yanayım.
O zaman da karşımıza “spora başlama yaşı” diye bir sorun çıkıyor.
Sorun diyorum çünkü bütün branşların başlama yaşı okul dönemlerine denk geliyor. Bu iyi yönetilemediği takdirde sorun oluyor. Bir kere bu sabahtan akşama kadar eğitimi anlamış değilim.
Bazılarının hoşuna gitmeyebilir ama velilerin büyük bir kısmı okula eğitimden ziyade, çocuğunu baktıracağı bir yer olarak bir nevi “büyük yaş kreşi” gibi görüyor. Bana kalsa yarım gün eğitime geçer, spor yapmak ya da başka alanlarda kendilerini geliştirmek isteyen evlatlarımıza zaman yaratırdım.
Bu arada bir şeyi unutmamak, hatta üstünde ısrarla durulması gereken bir konu var. Benim ülkemin gençlerini yetiştirecek olan, başarılı ve şampiyon sporcular çıkartacak olanlar eğiticilerimiz, hocalarımızdır. Bunun için eğiticilerin (antrenörlerin) eğitimine özel önem vermek gerekiyor.
Onların ekonomik durumlarının acilen düzeltilmesi lazım…
Bu iki ana konunun yanında elbette tesis, malzeme gibi konuları ihmal etmemek gerekiyor. Ama bir kez daha vurgulayayım, öğrencilerimizin spor yapacakları zamana ihtiyacı var.
Bir de eğiticilerimizin yetiştirilmesi ve ekonomik durumlarının düzeltilmesi, bunlar hayati önemde. Bu yapılmadığı müddetçe verim alınması zor ve giderek daha da zorlaşacak.”

Siz iddialı bir spor insanısınız.
Sporun çocuk yaşta zaman ayırarak yapılması gerektiğini söylüyorsunuz.
Bu arada ebeveynler ne yapmalı?
“Malum herkesçe bilinen önce jimnastik, ardından yüzme ve en sonunda da bu sporları yapamayacaksa kendi sevdiği ve kabiliyetinin olduğu esas branşa yönlendirilmesi fikrini ben de destekliyorum. Bununla birlikte velilerin her ne olursa olsun antrenörün ve kulübün işine karışmaması gerekiyor. Yani sporu kendilerine uydurmak yerine, sporun gereklerine uymaları şart. Bu meşakkatli ve sabır isteyen bir yoldur. Acele etmesinler. Çocuk sevme yarışması (Ben çocuğumu herkesten daha çok severim, daha ilgiliyim.) yapmasınlar. Müsabık spor, annelik babalık duygularıyla yürümez. Başarı veya başarısızlıklar abartılmamalı. Şampiyonluk ayrı bir konudur. Her şeyin ötesinde birinci hedef Türk çocuklarının spor yoluyla elde edecekleri zengin kazanımlardır.
2004 Atina Olimpiyat.Grekoromen M.Takımı ; Y.Seçkin Saruhan-M.Kamandar -Sabah Antrenmanı 4.Bölüm

Seçkin Saruhan Başkanvekili Seçildi
Güreş Federasyonu Yönetim Kurulu yaptığı ilk toplantıda, başkanvekilliğine Seçkin Saruhan’ı getirdi.
https://www.haberler.com/gures-8-4089938-haberi/
Böyle devam ediyor….
ve diğer..…………..
böyle devam ediyor..
Daha önce yayınladığımız 25 Kişide
Her vakit olduğu gibi:
Güreş ile iştigal edenlere olsun.
Sizler güreşe sırtınızı dönmezseniz,
o size asla dönmez.
Bereketli spor vesselam..
devam ediyoruz.
Bir çok özelliği olan Bilal hocamızdan bahsederken,
Türk Güreşinde;
Amacımız;
“Güreşiyorum” olarak ;
Türk güreşine emek vermiş;
-Hakem
-İdareci
-Teknik adam
-Şampiyon ve diğer ,
değerlerimizi periyodik aralıklarla gündeme getirip, unutulanları hatırlamak.
Vefat edenleri yad etmek.
Fırsat buldukça
“PORTRE”
Başlığı adı altında devam edeceğiz.
Daha önce yayınladığımız yirmi dört değerli kişinin ’ nin ;
Zor yanları yok muydu, vardı ama birer birer hepsini aştılar.
Türk Sporu ile güreşine büyük emek vererek,
uzun yıllardan sonra ;
Türk güreşinin son yıllarda başarılı ,
yeniden şahlanış döneminden ,
1994-2004 dönemini devam ettiren teknik adam oldu.
Seçkin Hoca ’ dan
Türkiye’den ;
Kendisinden,
Türk sporu ve dahi güreşi için yaptığı önemli katkılar nedeniyle
Allah razı olsun..
Dedim ya
Sayfalar yetmez hayatını yazmak..
Hocamız
50 Yaşında
Not; Yüksek Lisans tezini ; İGİK 1919’ üzerine yaptı.
-Bu vesile ile; Başta Musa ARIK,Mehmet AYHAN,Ender Büyükerşen, Mustafa Armağan İbrahim Polga ve daha diğer emeği geçenlerden ,yine şu anda görevde olan; Genel Kurmay başkanımız’ dan ve Nebi Temur ve Kara Gücü komutanlarımdan Allah razı olsun. Özellikle bu yıl Çinde yapılan Askeri oyunlardaki başarılı organizasyon ile başarılarından dolayı.
Kendi dereceleri (kaynak UWW)
Saruhan, Seckin (TUR)
Date of birth: 1969-12-29
Height: 180 cm
Weight: 74 kg
Club: Turkish Army Sport Club
Profession: retired colonel
active since: 1984
Date Competition Style Age Group Weight Class Country Rank
1989-08-04 World Championship
Greco-Roman Espoir 74.0 TUR 9.

Kusurumuz olduysa af fola Seçkin hocam..
Not; Cuma gününe kadar Sarıyer’ deyiz bekleriz..
…………………….
Daha önce
1-Salih BORA
2-Hakkı BAŞAR
3-Yaşar DOĞU
4-Şaban DONAT
5-Necmi GENÇALP
6-Ömer SUZAN
7-Kemal Oktay
8-Nazmi Avluca
9-Ender Büyükerşen
10-Mehmet Akif PİRİM
11-Sebahattin ÖZTÜRK
12-Hamza YERLİKAYA
13.Osman ŞANSAL
14.Mahmut Demir,
15. İsmail Demirci
16.Mustafa Dağıstanlı
17.Prof.Dr.İbrahim CİCİOĞLU
18.Ahmet AYIK
19 Selçuk ÇEBİ
20 Sadettin TANTAN
21 Nejdet Uçar
22 Sırrı ACAR
23.Yakup TOPUZ
24.Cahit AHISKALIOĞLU
25.Bilal TABUR
ile “Portre” dizisine başlamıştık.
(Bu konuda önerilerinize de açığız.
Whatsap; 05327757725-
Not: Toplu fotoğraf ve video Facebook sayfamda
Not; 2
Not; 23 Değerli şahsiyeti bu “Güreşiyorum/Portre” de elimizden geldiği kadarı ile ; Türk sporu ve dahi Güreşine katkılarından dolayı dile getirmeye çalışıyoruz. Eksiğimiz,hatamızda oluyor. Bu kadar uzun bir ömrü bir veya iki sayfaya sığdırmaya çalışıyoruz. Esasında her biri onlarca sayfayı hak ediyor..Özellikle Güreş yazarı günümüzde bir elin parmakları kadar bile değil. Benden “GÜREŞİYORUM “ olarak bu kadar. Hakkı geçen vardır mutlaka,helal etmeniz dileği ile.
Ata Hoca

Benzer Haberler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberi Paylaş

spot_img

Son Haberler

Bülten

Güncel kalmak için abone olun

avrupa yakası escortbeşiktaş escortbeyoğlu escortnişantaşı escortetiler escortesenyurt bayan escortbeylikdüzü bayan escortavcılar bayan escortşirinevler escortataköy escort