Güreşiyorum Tokyo 2020 /1.Bölüm

#Tokyo2020 32.Olimpiyat Oyunları; Güreşiyorum/Tokyo/1.Bölüm;Aylardır “Başta; Olimpiyat Oyunları ve dahi güreş üzerine daha çok “Güreşiyorum” Başlığı ile elimizden geldiği kadarı ile bilgi ile beraber yol gösterici olmaya yönelik yazılar yazmaya gayret ettik ve edeceğiz de .
Sanırım ; Gençlik ve Spor Bakanımız; Dr. M. Muharrem KASAPOĞLU en kısa sürede ;
Başta Federasyon Başkanları ve ilgililerle ,Basın ile “Tokyo 2020 Değerlendirme” başlığı adı altında Analiz ve Sentezin olabileceği ve üç yıl kalan “2024 PARİS”(1088 Gün kaldı.) ve daha sonraki 2028 LOS ANGELES ve dahi bence “2032 BRİSBANE” ‘ de kapsayacak ,taslak olarak’ ta 12 Yıllık Mastır/Stratejik planlarında istenebileceği yol haritasında üzerinde durulacağı çok önemli bir toplantı yapacaktır. Zaten Cumhurbaşkanımız’ da canlı yayında ima etmişti.

Şimdi Tokyo “Covid-19” yüzünden ertelenince ,Federasyon seçimleri de 32.Olimpiyat Oyunları sonrasına ötelenmişti. İşte sanırım; 2021 sona ermeden seçimler yapılacaktır. (Gönlümden geçen atama ,ama olabilir mi ! Zor.

Daha önceki yazılarımızda ;
Şöyle iddialı bir cümle kullanmıştım.
-2016 RİO öncesi /Pandemi öncesi ,
-2020 TOKYO / Pandemi süreci ve dahi sonrasında ise
-2024 PARİS ile diğer 2028 ‘ de kapsayacak olan pandemi sonrası…
Bence bu bakış açısı ile ;
Tokyo 2020’ yi değerlendirmek gerekir.
Öncelikle; Kovid-19 Gölgesindeki Tokyo dünyanın olduğu gibi bizim açımızdan da unutulmaz anlara sahne oldu. Kıl payı kaçırdığımız madalyalar, pardon Altınlar desek daha doğru olacak.

Biraz detaya girecek olursak;
-2020’nin hiç kuşkusuz ,bizim açımızdan baş kahramanları kadınlar oldu. 1992 Barcelona’da judocu Hülya Şenyurt’la ilk madalyasını alan 2004 Atina’da ise ilk altınını halterci Nurcan Taylan’la elde eden Türk kadını, Tokyo 2020’ye damga vurdu. Tokyo’da kazanılan 5 madalyayla birlikte Türk kadın sporcularının olimpiyattaki madalya sayısı 2’si altın, 3’ü gümüş, 7’si bronz olmak üzere toplamda 11’e çıktı..
-Geçmiş oyunlarda özellikle güreş, tekvando, Judo, halter ve boksta madalyalar alan Türk sporcular bunlara okçuluk ve Jimnastiği de ekledi.
Öne çıkanlar;
1-Okçulukta Mete Gazoz tarih yazdı. Tokyo 2020’de tarihin en önemli başarılarından birini okçulukta Mete Gazoz gerçekleştirdi. Mete Gazoz Türkiye’ye bu branşta ilk madalyayı getiren sporcu olarak tarihe geçti………… 2-Jimnastikte; Dört sporcu ile yedi final ve onların adına alınan tarihi ve bir ilk madalya; Ferhat Arıcan’ la alındı.
3-Boksta iki kadın sporcu madalya kazandı. Türkiye geçmiş oyunlarda 5 madalya kazandığı boks branşında ilk altın madalyayı da Tokyo 2020’de elde etti. Buse Naz Çakıroğlu gümüş madalya alarak boksta madalya kazanan ilk Türk kadın sporcu unvanını aldı. Busenaz Sürmeneli ise Türkiye’ye boksta ilk altın madalyayı getiren isim olarak tarihi bir başarıya imza attı. Gelelim ; Ata Sporu
4-Güreşe; 3 Bronz madalya ve Süleyman KARDENİZ’ in son anda kaçırdığı madalya. 9 güreşçiyle katılan Türkiye oyunlarda 3 bronz madalya elde edebildi.
Grekoromen stilde Rıza Kayaalp(Olimpiyat oyunlarında aldığı üç madalya ile rahmetli Hamit KAPLAN’ dan sonra ikinci güreşçi oldu.) , serbestte ise Taha Akgül bronz madalya aldı(Rio’da aldığı altından sonra ).Kadınlarda da Yasemin Adar bronz madalya elde ederken, bu branşta madalya kazanan ilk Türk kadın güreşçi oldu.
5-En fazla madalya karatede geldi.(Paris 2024’ te olmayacak. )Karate branşında milli sporcular bir gümüşün yanı sıra 3 bronz madalyayla oyunları tamamladı. Eray Şamdan bu branşta gümüş madalya alan sporcu olurken Ali Sofuoğlu, Merve Çoban ve Uğur Aktaş bronz madalya elde etti.
6-Türk sporcular tekvandoda da 2 madalya kazandı. Hatice Kübra İlgün ile Hakan Reçber bronz madalya kazandı.
Sonuç olarak; En fazla branşla madalya alınan olimpiyat oldu. Geçmiş oyunlarda en fazla 5 branşta madalya alabilen milli sporcular 32. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda bunu 6 dala çıkardı. Tokyo’ da ;Türk sporcular Rio 2016’da ise güreş, halter, tekvando ve atletizmde 8 madalya elde etmişti.
Halen kırılamayan; 1948 Londra ve 1960 Roma ; Londra’ da on bir madalya (Altısı Altın) biri atletizm, 1960 Roma Olimpiyat Oyunları’ndaki 9 madalyasını da güreşte kazanmıştı.(Yedisi Altın madalya idi. )
Tokyo 2020’ de on bir branşta madalya çıkmadı. Atletizm, Judo, Atıcılık, Yüzme, Eskirim, Bisiklet, Kürek, Modern Pentatlon ve Yelken’de
Takımlar düzeyinde Türkiye’yi Tokyo’da temsil eden A Milli Kadın Voleybol Takımı ise çeyrek finalde Güney Kore’ye elendi. Müthiş bir performans izledik. Filenin Sultanları’nın elde ettiği, tarihe geçen beşincilik öne çıktı.
Sonuç olarak; İlk kez okçuluk müsabakaları için ekran başına geçen izleyicilerden, sabaha karşı 3’te voleybol maçı izlemek için uyanan kitlelere kadar, Türkiye’deki sporseverlerin yelpazesi büyüdü. Bu durum aynı zamanda gençlerin farklı dallara ilgi duymaya başlamasıyla, ülkede yeni yeni yaygınlık kazanmaya başlayan bronşlarda gelecekte daha çok sporcu ile temsil edilme ve daha başarılı sonuçlar elde etme gibi sonuçları da beraberinde getirecek.
– Sezar’ın hakkını Sezar’ a teslim edip madalya alan çok değerli sporcularımızı tebrik edelim.
1-METE GAZOZ (OKÇULUK)
‘Mete’ adının hakkını verdi, Gazoz soyadı ile de ‘Efsane’ ler arasına girdi. Hedefi 10’dan vuran Mete, okçuluk tarihinde ilk madalyamızı altın alarak getirdi.
2-BUSENAZ SÜRMENELİ (BOKS)
Olimpiyat ve Türk boks tarihinde ilk altın madalyalı kadın boksörümüz oldu. 69 kiloda önüne geleni dövdü ve ülkemizi altın madalya ile gururlandırdı
3-BUSE NAZ ÇAKIROĞLU (BOKS)
51 kilodaki sporcumuz, Bulgar’a mağlup oldu ama aldığı gümüş madalya o kadar değerliydi ki, olimpiyatlarda kadınlar adına bir ilk olarak tarihe geçti.
4-TAHA AKGÜL (GÜREŞ)
2016 Olimpiyat şampiyonu, serbest stilde 125 kilodaki önemli değerimiz, ABD’liye yarı finalde yenilince bırakmayı düşündü ama bronz ile kendine geldi.
5-YASEMİN ADAR (GÜREŞ)
Altın bekliyorduk ama bronzda kaldık Yasemin’le. Son iki müsabakasını tuşla kazandı ve güreşte olimpiyat madalyası alan ilk Türk kadını oldu.
6-RIZA KAYAALP (GÜREŞ)
Onun da deyimi ile kariyerindeki tek eksik olimpiyat altınıydı ama olmadı. Ancak Rıza, üç olimpiyatta da madalya kazanan ikinci Türk güreşçi olarak tarih yazdı.
7-ERAY ŞAMDAN (KARATE)
Erkekler kumite 67 kiloda ülkemizi temsil eden millî sporcumuz, finalde Fransız sporcuya mağlup oldu, bu alanda ülkemize ilk gümüş madalyayı getirdi
8-UĞUR AKTAŞ (KARATE)
Erkekler kumite +75 kiloda üçüncülük kürsüsüne çıktı ve bu madalya ile olimpiyat rekoru getirdi. Türkiye, toplamda 13 madalya sayısı ile 1948’i geride bıraktı.
9-MERVE ÇOBAN (KARATE)
Kadınlar kumitede 61 kilodaki madalya umutlarımızdan Merve, yarı finalinde Sırp karateciye mağlup oldu ve olimpiyatları bronz madalyayla tamamladı.
10-FERHAT ARICAN (JİMNASTİK)
Paralel bar aletinde çok artistik ve kusursuz hareketler sergiledi. Olimpiyat tarihinde jimnastik branşında ilk madalyamızı Ferhat Arıcan’la kazandık.
11-HAKAN REÇBER (TEKVANDO)
Tokyo’daki olimpiyat oyunlarında siftahı onunla yaptık. Şanssızlığımızı kırmak adına moral motivasyon açısından Hakan’ın kürsüye çıkması değerliydi.
12-HATİCE KÜBRA İLGÜN (TEKVANDO)
Türk boks tarihine olimpiyatlarda ilk altın madalyalı boksörümüz olarak geçti. 69 kiloda önüne geleni devirdi ve ülkemizi altın madalya ile gururlandırdı.
13-ALİ SOFUOĞLU (KARATE)
Erkekler kata bronz mücadelesinde, Güney Koreli rakibini mağlup etti ve bronz madalyanın sahibi oldu. Bu, bizim olimpiyatlardaki 100. madalyamızdı.
BAYRAĞIMIZ SÜRMENELİ’DE
23 Temmuz’da başlayan 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları, kapanış töreniyle sona erdi. Türk bayrağını altın madalya kazanan millî boksör Busenaz Sürmeneli taşıdı. Olimpiyat bayrağı oyunlar 2024’te Paris’te düzenleneceği için Fransa’ya teslim edildi.
MADALYAYI KIL PAYI KAÇIRANLAR ;
1- Milli güreşçimiz Süleyman Karadeniz serbest stil 97kg bronz madalya maçında İtalyan Abraham de Jesus Ruano’ya mağlup olarak beşinci oldu.
2- İlke Özyüksel (Modern pentatlon)
Beş disiplindeki mücadelenin ardından oyunları beşinci tamamladı. Rio 2016’da, Türkiye’nin olimpiyatlardaki ilk modern pentatlon sporcusu olan İlke Özyüksek, o organizasyonda 35. olurken bu kez madalyaya oldukça yaklaştı.
3- Onat Kazaklı (Kürek)
Türkiye’yi olimpiyatlarda temsil eden tek kürekçi Onat Kazaklı, adını çeyrek finale yazdırmayı da başardı. Milli kürekçi, erkekler tek çifte (M1x) çeyrek final mücadelesinde 4. olarak madalya şansını kaybetti.
4- Yasemin Ecem Anagöz (Okçuluk)
Karışık takım bronz madalya maçında partneri Mete Gazoz ile birlikte Meksika’ya yenilerek oyunları 4. tamamladı. Yasemin Ecem Anagöz okçuluktaki ilerlemeyi, ‘Olimpiyat dördüncülüğüne üzülür olduk’ sözleriyle dile getirdi.
5- Ömer Akgün (Atıcılık)
Ömer Akgün madalyayı kıl payı kaçıran isimler arasında yer aldı. 10 metre havalı tüfek finalinde Akgün, 207.3 puan ile olimpiyat 4.’sü oldu. Bu derece Türkiye’nin olimpiyat tarihindeki en büyük başarısı olarak kayıtlara geçti.
6- Eda Tuğsuz (Cirit atma)
Kürsüye çıkmanın kenarından dönen sporcular arasında en dikkat çekici isimlerden biri Eda Tuğsuz oldu. İlk kez katıldığı olimpiyatlarda finale kalmayı başaran Eda, cirit atmada finallerinde 4. olarak madalyayı kıl payı kaçırdı.
7-Cimnastik takımı
İbrahim Çolak halkada(5.), Ahmet Önder(7.),Ahmet ASİL(6.) atlama masası ve genel tasnif, Adem Asil ise halka, atlama masası ve genel tasnifte finalde yarıştı
8- Necati Er (Üç adım atlama)
Üç adım atlamacı Necati Er, 73 yıl sonra bu branşta final gören ilk Türk atlet oldu. 24 yaşındaki sporcu madalyaya yaklaşsa da, 17.25’lik derecesiyle final müsabakasını 6. sırada tamamladı, madalyayı 25 santimetre ile kaçırdı.
9- Milli karatecimiz Dilara Bozan kata bronz madalya karşılaşmasında Hong Kong’dan Mo Sheung Grace Lau’ya mağlup olarak Olimpiyat beşincisi oldu.
10- Milli karatecimiz Dilara Bozan kata bronz madalya karşılaşmasında Hong Kong’dan Mo Sheung Grace Lau’ya mağlup olarak Olimpiyat beşincisi oldu.
11- Milli atletimiz Yasmani Copello Escobar 400m engel finalinde 47.81 derecesiyle 6. oldu.
12- Milli judocumuz Kayra Sayit +78 kg bronz madalya maçında Fransız Romane Dicko’ya mağlup oldu ve Oyunları beşinci olarak bitirdi
13- Milli judocumuz Mihael Zgank -90kg bronz madalya maçında karşılaştığı Özbek Davlat Bobonov’a mağlup olarak beşinci oldu.
İLKLERİMİZ
– Jimnastikteki ilk madalyamız: Ferhat Arıcan
– Kadınlar güreşteki ilk madalyamız: Yasemin Adar
– Karatedeki ilk gümüş madalyamız: Eray Şamdan
– Kadınlar bokstaki ilk gümüş madalyamız: Buse Naz Çakıroğlu
– Kadınlar bokstaki ilk altın madalyamız: Busenaz Sürmeneli
– Okçuluktaki ilk madalyamız (altın): Mete Gazoz
– Sırıkla atlamada ilk finalimiz: Ersu Şaşma
– Erkekler üç adım atlamada final (73 yıl sonra): Necati Er
– Kadınlar cirit atmada ilk final: Eda Tuğsuz
– 10 m Havalı Tüfek disiplininde ilk final: Ömer Akgün
– Jimnastikte 4 sporcu ile 7 farklı dalda finale kalmak
– Kadın Voleybol Takımı’mız ile çeyrek final görmek
– Yelkende olimpiyatlarda ilk defa finale kalmak
– Olimpiyat tarihinde en fazla madalyayı almak: 13
NE KADAR ÖDÜL ALACAKLAR?
BİRİNCİLERE 1.000 CUMHURİYET ALTINI
Peki ülkemizi gururla temsil eden ve kürsüye çıkan sporcularımız ne kadar ödül kazanıyor. 2017’de ödül yönetmeliğinde yapılan değişiklik (indirimler) sonrası Tokyo’da altın madalya kazanan sporcularımıza 1.000 cumhuriyet altını (3 milyon 163 bin lira) verilecek. Gümüş madalya kazananlar 600, bronz sahipleri ise 300 cumhuriyet altını alacak.
Birinci bölümü istatistik ile bitirelim.
İkinci bölümde ise ; Güreşi ele alacağım.
-1992 Barselona; 2 Altın,2 Gümüş ve 2 Bronz ; Toplamda ; 6 Madalya
-1968 Meksiko; 2 Altın, ; Toplamda 2 Altın
-1964 Tokyo; 2 Altın,3 Gümüş ve 1 Bronz ; Toplamda 6 madalya
-1952 Helsinki; 2 Altın ve 1 Bronz , Toplamda 3 madalya
Not; 2004 /Atina 3 Altın, 4 Gümüş ve 4 Bronz madalya toplamda ; 11 madalya
1996/Atlanta; 4 Altın,1 Gümüş ve 1 Bronz madalya toplamda ; 6 madalya
2000/Sydney; 3 Altın, ..2 Bronz madalya toplamda ; 5 madalya..
Şu andaki mevcut madalya sayılarımız
41 Altın, 27 Gümüş ve 36 Bronz madalya genel toplamda ; 104..
Branşlara göre;
-Güreş; 29 Altın , 18 Gümüş ve 19 Bronz ; Toplamda 66 madalya
-Halter; 8 Altın, 1 Gümüş ve 2 Bronz ; Toplamda 11 madalya
– Taekwondo; 1 Altın, 3 Gümüş ve 5 Bronz ; Toplamda 9 madalya
-Boks; 1 Altın, 3 Gümüş ve 3 Bronz ; Toplamda 7 madalya
-Judo; 1 Altın ve 1 Bronz ; Toplamda 2 madalya
-Okçuluk; 1 Altın ; Toplamda 1 madalya
-Karete; 1 Gümüş ve 3 bronz ; Toplamda 4 madalya
-Atletizm; 1 Gümüş ve 2 Bronz ; Toplamda 3 madalya
-Jimnastik; 1 bronz ; Toplamda ; 1 madalya
41 ALTIN- 27 GÜMÜŞ- 36 BRONZ = 104 MADALYA

Ata KARATAŞ
TGF –Grekoromen Güreş Milli Takım(A+U23)/Koordinatör /2007-2021
Güreşte 51 Yıl (1970-2021) İGİK’ te güreşçi/Teknik adam, Öğretmen, İst. İHL-Melek HATUN İÖO/Güreş Antrenörü, Türkiye Gazetesi/Güreşiyorum Köşesi, Kırklareli-İst.-Ş. Urfa /Gençlik ve Spor-TGF/Yönetim Kurulu, Teknik Kurul, TGF/Koordinatör, (Mastır Plan )-Sosyal Medya;10 Kalem , 4 Kitap ve diğer… (Vefa Lisesi-Alaçam Lisesi-Ata.Eğt.Fak.)
Güncel Mobil ; 05327757725(Whatsaap)-05053690202(Mesaj hattım) -Güreşiyorum köşe yazım-İnternet sitem (22 Yıldır yayında) Web sitem www.guresiyorum.com ,
E-Posta; atakaratas53@gmail.com
Facebook/1. https://www.facebook.com/ata.karatas.9/ – Facebook/2. https://www.facebook.com/guresiyorum
Twitter https://twitter.com/AtaAtakaratas53
-İnstagram https://www.instagram.com/atakaratas53/
YouTube, https://www.youtube.com/channel/UCNYlEJ9orMuddHXYL8iUyig
Linkedin https://www.linkedin.com/in/ata-karatas-319017a1/
Not; 1.Projem; 2019 Temmuz ayında başladığım Güreşiyorum/Portre 204. Bölüm yayınlandı Devam edecek.. 2.Projem; Güreşiyorum/Olimpiyat Oyunları dizisi 1908 İle başladı .2020 Tokyo ile sona erecek. (Şu an 2008 Pekin ‘ de../19 Mayıs 2021) 3. Projemiz; Sports TV/Güreş Dünyası-Yusuf TAŞKAN-Murat AĞCA-Eren YAZICIOĞLU-Recep TOSUN/ Güreşiyorum/Portre Olimpiyat Şampiyonları..(Şu ana kadar yayınlanan; Gazanfer BİLGE-Mehmet OKTAV-Bayram ŞİT-Nasuh AKAR-Tevfik KIŞ-Mithat BAYRAK-İsmail OGAN-Mahmut ATALAY.Ahmet AYIK ,Mahmut DEMİR, M.Akif PİRİM …Devam edecek..

Benzer Haberler

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberi Paylaş

spot_img

Son Haberler

Bülten

Güncel kalmak için abone olun

avrupa yakası escortbeşiktaş escortbeyoğlu escortnişantaşı escortetiler escortesenyurt bayan escortbeylikdüzü bayan escortavcılar bayan escortşirinevler escortataköy escort