GÜREŞİYORUM:2021 YILINDA GÜREŞİMİZİN PANORAMASI…
-2021 Yılı ülkemiz ve dünyada Koronavirüs Pandemisi (Covid-19) gölgesinde geride kalırken ,Türk Güreşinde de birçok önemli gelişmeler yaşandı. Bu vesile ile ;2022 Yılının size, Türk güreşi ve dahi sporuna salgın ve hastalıklardan uzak, huzurlu ve hoşgörü içerisinde geçirmesini temenni edip panoramamıza başlıyoruz.
2020 Tokyo’da;
Türkiye’nin Rio 2016 Olimpiyat Şampiyonu Taha Akgül, Tokyo’da Oyunları serbest stil 125 kiloda bronz madalya ile tamamladı. Londra 2012’de bronz, Rio 2016’da gümüş madalya kazanan grekoromen 130kg güreşçimiz Rıza Kayaalp, Tokyo 2020’de de bronz madalya kazanmayı başardı. Yasemin Adar ise Türkiye’nin kadınlarda güreşteki ilk Olimpiyat madalyasını alan kadın güreşçimiz oldu.
2021 Yılında mili takımlar olarak ,önemli şampiyonalardan alınan madalyalar.
2021 Avrupa’da;
Türkiye, Polonya’da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası’nda 3’ü Altın toplam 8 madalya kazandı. Rıza KAYAALP, kariyerindeki 10. Avrupa şampiyonluğuna ulaştı. En fazla Avrupa şampiyonluğuna ulaşan Türk sporcu unvanının sahibi olan Rıza Kayaalp, kendisine ait rekoru geliştirdi. Taha AKGÜL ve Süleyman ATLI Altın, Süleyman Karadeniz Gümüş madalya aldı. Olimpiyat şampiyonu milli güreşçi Taha Akgül, 8. Avrupa şampiyonluğunu elde etti. Taha, güreş tarihinde serbest stilde en fazla Avrupa şampiyonu olan güreşçi unvanının da sahibi oldu.
Ve devam ediyoruz;
Güreşte geçen yılın ilk resmi mücadelesi ;
1-Polonya Varşova’daki Avrupa Şampiyonasında Güreşçilerimiz 3 Altın 4 Gümüş 1 Bronz toplam 8 Madalya kazandı. Altın Madalyalar rekorla 10.Kez Avrupa Şampiyonu Rıza Kayaalp , 8.Kez Avrupa Şampiyonu Taha AKGÜL ile 2.Kez Avrupa Şampiyonu olan Süleyman ATLI’ dan geldi. Süleyman Karadeniz, Ekrem Öztürk , Kerem Kamal, Yunus Emre Başar ile gümüş, Murat Fırat ile bronz Madalya kazandı.
2-Tokyo Olimpiyatları Kalifikasyon müsabakasında Buda Peşte ‘de Serbest Stilde Osman GÖÇEN ve Süleyman KARADENİZ, Grekoromende Kerem KAMAL ve Kadınlarda Evin DEMİRHAN YAVUZ ,Sofya’ da ise Yasemin ADAR
Tokyo Olimpiyatları kotası kazandılar .(Metehan BAŞAR, Soner DEMİRTAŞ, Selahattin KILIÇSALLAYAN, Atakan YÜKSEL ,Fatih CENGİZ, Buse TOSUN ÇAVUŞOĞLU , Bedia GÜN , Zeynep YETGİL ve Elif Jale YEŞİLIRMAK gibi Tecrübeli Güreşçilerimiz maalesef Tokyo’da olamadılar. Böylece Rıza KAYAALP ,Taha AKGÜL ,Süleyman ATLI ve Cenk İLDEM ile birlikte Tokyo’da 9 Güreşçimiz mücadele etti. (2016 Rio’da 14 Güreşçimiz vardı ve 1 Altın 2 Gümüş 2 Bronz 5 Madalya kazanmıştık.)Tokyo Olimpiyatlarında üç Ağır sıkletimiz Taha AKGÜL, Rıza KAYAALP Yasemin ADAR ile üç Bronz Madalya kazandık.(4.Kez Olimpiyat Şampiyonu Kübalı Lopez ile ABD’li Genç Şampiyon Gable Steveson ve yine Amerikalı 6 kez Dünya Şampiyonu Adeline GRAY Altın Madalyalarımıza engel olan isimlerdi. )
3-Dünya Güreş Şampiyonasında ise Oslo’da Güreşçilerimiz Burhan AKBUDAK ile Gümüş ,Taha AKGÜL ,Fazlı ERYILMAZ ve Buse TOSUN ÇAVUŞOĞLU ile Bronz Madalya kazandılar.
4-U23 (19-23 Yaş) Avrupa Şampiyonasında Üsküp’te Ramazan SARI, Erhan YAYLACI ve Anıl Berkan KILIÇSALLAYAN Altın ile Adem Burak Uzun ve Kadir KAMAL ,Zeynep Yetgil ,Ayşegül Özbeğe Gümüş, Emrah ORMANOĞLU, Cavit ACAR, Emre ÇİFTÇİ, Erkan ERGEN Fatih Bozkurt Aynur Erge Nesrin Baş Bronz madalya aldılar.
Dünya Şampiyonasında(Belgrad’da) ; Ramazan SARI ve Ahmet UYAR Gümüş madalyada kaldı. Cavit ACAR ,Erhan YAYLACI, Adem Burak Uzun, Kerem KAMAL, Kadir KAMAL, Zeynep YETGİL , Eda TEKİN Aslı Demir Bronz madalya aldılar.
6-U20(Gençlerde) yine Ağır sıkletlerde Grekoromende Muhammed Hamza BAKIR Serbestte Polat POLATÇI Kadınlarda Melisa SARITAÇ Avrupa’da Altın Madalya kazanırken , Muhammed Hamza BAKIR Dünya Şampiyonu da olarak başarısını ikiye katladı Dünyada Gençlerimiz Polat POLATÇI ve Muhammed KARAVUŞ Gümüş Madalya kazandılar.
7-U17 (Yıldızlarda) Serbestte Rıfat Eren GIDAK, Kadınlarda Selvi İLYASOĞLU Dünya Şampiyonu olarak tarihe geçtiler
8-U15(Küçük minikler) Güreşçilerimiz üç stilde de takım olarak Balkan Şampiyonu olarak başarılı bir tablo çizdiler.
9-YAĞLI GÜREŞLER pandemi nedeniyle verilen bir yıllık aradan sonra yeniden başladı. Kırkpınar ‘da Ali GÜRBÜZ / 4. Kez Başpehlivan oldu.
Not; Kat ılınılan şampiyonaların dışındaki, uluslararası turnuvalar dahil edilmemiştir.
9-Federasyon seçimlerinde iki aday ; 2015’ten itibaren Başkanlık yapan Musa AYDIN ile Avrupa Dünya Şampiyonu Olimpiyat /2.si Şeref EROĞLU yarıştılar. Genel Kurul delegelerinin oy çoğunluğuyla Şeref Eroğlu 2024 Paris Olimpiyat Oyunlarına kadar TGF Yeni Başkanı oldu.
Yönetimde; Türk Güreşinin önemli isimleri;
Ahmet Taşçı(Yağlı güreş) ,Yasemin ADAR(Kadınlar ) Ali Kayalı(Serbest güreş ) ,Mahmut ÇELİKKAN(Grekoromen güreş) , Murat ŞAHİN (Karakucak) ile Fezair Tatlıdil (Başkan Vekili) ve diğer(İsmail Acıpnar-Turgay Baştuğ-Hürbay Duran-Selim Akcaylan-Hasan Aydın-Barış Şeref-Hızır Sözüer-Mehmet Tucer) Yönetim Kuruluna seçildiler .
Yeni dönemde ; Başta Şeref EROĞLU ve ekibine başarılar dilerken ,Türk Güreşinde 2015-2021 Döneminde altı buçuk yıl önemli rekor ve başarılar kazandıran güzel eserler ile izler bırakan Musa Aydın ekibine Güreşimiz adına teşekkür ederiz.
10-Aralık ayında Kahraman Maraş’ta serbest Stilde ,Tekirdağ Çorlu’da Kadınlarda ve Sakarya’da Grekoromende Türkiye Şampiyonaları yapıldı.( TRT SPOR YILDIZ Finallerini Canlı yayınlaması TGF Facebook Sayfasında Canlı vermesi güzeldi. Camia olarak yetkililere teşekkürler. )
11-Başta Olimpiyat -Dünya ve Avrupa Şampiyonu ;Ahmet AYIK, M. Akif PİRİM, Dünya Avrupa Şampiyonlarımız Sebahattin ÖZTÜRK ,Turan CEYLAN, Harun Doğan, Aydın Polatçı, Mehmet Esenceli, Ahmet Gülhan, Yüksel Şanlı, Bayram Özdemir, Atakan YÜKSEL, Emektar Antrenörler; Salih Bora, Bilal Tabur, Necmi Gençalp, Metin Topaktaş, Mehmet Ayhan, Şaban Donat, Efraim Kahraman, Ali Özen, Suat Aydın ile..
GSB Daire Bşk Selçuk Çebi ,Mustafa Çakır, Mahir Biberoğlu ve bir çok idareci-antrenör ,güreşçi ile salondaydılar. Güreşleri yerinde izlediler.
12-Kadınlarda köklü kulüplerimi.den ENKA’ nın kapanması (Ankara EGO’nun sahiplenmesi ) ve diğer. Uzayıp gidiyor…..
Artık hedef ;
2022-2023 Avrupa ve Dünya Şampiyonaları, Akdeniz Oyunları ve İslam Oyunları sonrasında 2024 Paris Olimpiyatları…
Panoramamızı aramızdan ayrılanlar ile noktalayalım..
Tabii ki Pandemi ve diğer hastalıklarla geçtiğimiz birkaç yılda birçok ;
Güreşçi ve Spor Adamı aramızdan ayrıldı.
Başta; Olimpiyat-Dünya ve Avrupa Şampiyonlarımız ;
Bayram ŞİT, Müzahir SİLLE ,Tevfik KIŞ, Kazım AYVAz. ,Yücel SEÇKİNER, Mehmet AKzAMBEK ,Reşit Karabacak ,Nihat Kabanlı ile Olimpiyat 2.si Vehbi AKDAĞ, Ali Şahin, Gazanfer Özdemir, Pele Mehmet Tura ,Hayri Sezgin, Yücel Seçkiner, Erol Koyuncu, Göçmen Recep, İbrahim Yıldırım, Abdullah KARADAĞ, İlyas Demiroğlu-Sümer Koçak, Kadir Alkanat, Ali Toker, Nevzat Kös ,Şakir Deniz Alp Cilasun,
Kadir Gökdemir,(İbrahim Cicioğlu’ nun eşi Melek hanım),Turgut Kılıç ,Hakkı Aygün, Gıyasettin Yılmaz İle diğer ..
Ebediyete intikal eden tüm büyüklerimizi Dua ve Saygılarımızla anıyoruz.
2022 Yılı ülkemiz Türk Güreşi ve Türk Sporu için daha büyük ve anlamlı başarılarla dolu olsun inşallah. Paris Olimpiyatlarına daha büyük umutlarla bakmak dileğiyle …
Hoş geldin 2022
Ata KARATAŞ
Yusuf TAŞKAN
www.guresiyorum.com
